Двойно повече участници от миналата година се гласят да посрещнат организаторите на международното изложение „Фудтех 2017“. То ще се проведе за 23-ти път от 22 до 26 февруари в Международния панаир в Пловдив. Ще бъдат представени типични продукти от България, Италия, Гърция, както и други държави, съобщиха организаторите. 
 
 
Нашенските производители са обещали да представят по-широка гама от млечни и месни продукти, плодови и зеленчукови консерви, захарни и сладкарски изделия, биохрани, традиционни и модерни специалитети.
 
Тази година акцентът ще бъде върху автентичните съставки и методите за преработка, за да се съхранят типичните качества. 
Цените на родните млечни продукти ще имат възможност да вкусят кисело мляко, сирене, сметана и масло, направени по най-стари рецепти. 
 
За първи път ще има и колбаси от дивечово месо, различни видове брашно и зърнени храни, а също така и органичен оцет.
 
Големият интерес към „Фудтех 2017“ се дължи на възможността новите колекции да бъдат представени  в Града на виното и деликатесите, който миналата година привлече  близо 40 000 гости от страната и чужбина. Българските специалитети впечатлиха посетителите, въпреки силната конкуренция на италиански производители. 
 
Вино 
 
Сега изложбата  “Вкусове от Италия” също е двойно по-голяма, а изкушаващите щандове изтъкват кулинарната слава на Сицилия.
 
 
Тя е представена от  биовино, десертно вино от Марсала и ликьори от цитруси, прошуто и колбаси от планината Неброд, месо от черни прасета, което е много по-здравословно от обикновеното свинско, ядки, паста и шамфастък от Бронте, люто сирене, различни изделия от прочутите праскови, отглеждани в Бирона. 
 
Простотата на локалните кухни вече измества висшата кулинария, твърдят експерти. На тази тенденция е посветена и конференцията „Бъдеще за местните храни“, която се организира от фондация „LocalFood.bg“ и Slow Food България.
 
На форума ще се дискутира как  специфичните за всеки регион ресурси и опит може да бъдат използвани за бизнес със занаятчийски и фермерски храни. Предвидено е изложение на такива продукти със специално географско означение.
 
 
Даровете на природата, превърнати от новите технологии във вкусни и здравословни храни, са водещ акцент и на  „Фудтех 2017“. Най-добрите ще бъдат отличени в конкурса „Изборът на потребителя“. Наред с фирми от хранителната индустрия, в изложбата участват компании, предлагащи технологии и машини, опаковки и етикети, кодиращи и маркиращи системи.
 
„Фудтех“ и “Вкусове от Италия” отново са част от мегафорума за агробизнес, вино, храни и туризъм. По същото време се провеждат още четири международни изложби. Това са „Агра“ със секция „БиоАгра“ - за селско стопанство, „Винария“ - за лозарство и винарство, „Хорека Пловдив“ -  за оборудване за хотели, заведения и търговски обекти, и „Апи България” - за пчеларство.