Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Агроиновации: Облачни технологии за интегрирани вериги на доставки на биопродукти

Приложение подобрява видимостта и проследимостта на биологичните продукти

Агроиновации: Облачни технологии за интегрирани вериги на доставки на биопродукти
Автор: Фермер.БГ
В рубриката „Агроиновации“, която Fermer.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, вече представихме различни технологични решения, плод на дигиталната революция и възможностите, които те предлагат на земеделския сектор.
 
Днес, в седми брой на рубриката, ви предлагаме една вдъхновяваща идея, базирана на облачните технологии. Нейната мисия е да подобри интегрираните вериги на доставки на продукти на биологичното производство в световен мащаб.
 
Агроиновации: Споделяне на данни чрез Farmbench
 
Онлайн приложение, разработено на базата на облачните технологии, има за цел да подобри видимостта и проследимостта на биологичните продукти. Платформата „Check–Organic“ обединява данни за сертифицирането, информация за продукцията и веригата за доставки. Чрез онлайн платформата потребителите могат да проследяват продукти и да бъдат уведомявани при възникнали проблеми. Това иновативно решение спечели първа награда в конкурс за иновации в селското стопанство в рамките на „Дните на органичните иновации“, проведени в Брюксел в края на 2016 г.
 
Интегрирана верига на доставките в биологичния сектор
 
Интегрираната верига за доставки е свързана с осигуряването на видимост и проследимост на продуктите по цялата верига. Потребителите се доверяват на етикетите на биологичните продукти и следователно всички трябва да следват общи правила, за да се запази доверието на потребителите. Според Джералд Херман от „Check–Organic“ защитата на целостта на биологичния сектор е предизвикателство. Въпреки че непрекъснато се въвеждат подобрения в режима за сертифициране, като инспекциите за оценка на риска, измамите не са напълно предотвратени. Редица скандали в Европа са дали отражение върху продажбите и върху икономиката на засегнатите вериги на доставки. Освен регулаторните изисквания, редица частни инициативи понастоящем разглеждат този въпрос. В този контекст е разработена и системата „Check–Organic“.
 
Концепцията 
 
Текущите търговски практики разчитат на хартиени сертификати или на тяхната цифрова версия, която се изпраща предварително на купувача. Купувачът няма възможност да провери дали даден сертификат е валиден в конкретния момент на доставката на продуктите. Дали сертифицирането е оттеглено наскоро? Дали продуктът попада в обхвата на сертификата? Единственото средство за проверка е да се свърже със съответния сертифициращ орган за всяка партида, а това отнема време и е скъпо. 
 
 
„Check–Organic“ е базиран на облачните технологии инструмент за следене, който обединява данни за сертифицирането и за веригата за доставки. Подходът му е да предложи източник на данни за сертификатите в реално време, включително данни от сертифициращи органи, независимо от местоположението им. Системата може да действа с национален, регионален или международен обхват, създавайки и използвайки нови или вече съществуващи бази данни. Тя може да се използва от купувачите, когато правят покупка на био стоки. За да се поддържа този инструмент е установено сътрудничество с редица държавни институции и неправителствени организации – Европейската комисия, USDA, ACA, EOCC, OTA, IFOAM, както и отделни сертифициращи органи, производители и търговци.
 
Платформата „Check–Organic“е в състояние да подобри интегрираността на веригата на две нива – на ниво сертифициране и на ниво верига на доставки. Данните за сертифицирането се съхраняват в „Check–Organic“ и идват директно в реално време от самите сертифициращи организации, които гарантират тяхната точност. Движението на стоките по веригата на доставки се документира в реално време между търговци и производители.
 
Как работи системата
 
Като се започне от началото на веригата - полето, сертифициращият орган вписва произведените количества въз основа на размера на полето и данните за историческото производство на производителя. В последствие количествата се проверяват, тъй като стоките се движат по веригата на доставки. „Check–Organic“ играе ролята на информационен мост между сертификаторите и купувачите. Системата предлага няколко решения за интегриране на веригата за доставки: сертификационни проверки, мониторинг на веригата за доставки, мониторинг на обема, предоставен от доставчиците, мониторинг на транзакциите, който динамично картографира веригите за доставки, уведомления за промяна в статуса, портал за обмен на данни и др.
 
 
По този начин, потребителите на „Check–Organic“ могат да търсят оператори, да визуализират веригите си за доставки, да следят количествата на продуктите и тяхното движение и да бъдат уведомявани при възникнали проблеми. „Check–Organic“ допринася също така за подобряване на ефективността на сектора на биологично производство, като премахне необходимостта от офлайн процесите, подобри документацията и осигури повече прозрачност.
 
Системата позволява на купувачите да посетят платформата и да проверят дали органичните продукти, които купуват, са сертифицирани. Въпреки че не е специално насочена към фермерите, „Check–Organic“ предоставя информация за фермата, без значение от размера на обработваемата земя. Така приложението може да бъде особено полезно за по-малките земеделски стопани и техните асоциации, защото подобрява тяхната видимост на пазара, като ги прави достъпни за търсене в системата и свързва техните производствени данни с пазара.
 
 
Публикацията е разработена по материали на ЕПИ – АГРИ и е предоставена от Институт за агростратегии и иновации като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Агроиновации: Германски модел за анализ на доилни системи
 
Млад и перспективен екип в полза на земеделието
21.08.2017 | 1953 прочитания
Млад и перспективен екип в полза на земеделието
Петима агроном-консултанти на Агрополихим АД ще работят усилено за внедряване на иновативни технологии за прецизно торене без загуби

Отглеждате ли някоя от посочените билки?

интервю
Милтенова: Трябва да има еднакъв процент подпомагане за всички култури Милтенова: Трябва да има еднакъв процент подпомагане за всички култури

Така всеки ще прецени какво да произвежда според пазара, възможностите, работната ръка, напояването, смята председателя на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ) Мариана Милтенова

news