В следващите седем дни се очаква съществено повишение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. Това се казва в прогнозата на агрометеоролога към НИМХ на БАН Дукена Жолева. 
 
 
В полските райони ще се създават условия за снеготопене и на места есенните посеви ще останат без защитна снежна покривка. В крайните южни райони част от зимните житни култури ще преминат от дълбок в  относителен покой.  
 
В края на първото десетдневие на февруари отново се очаква застудяване, което ще възпрепятства нежелателното, преждевременно, възобновяване на вегетационните процеси при есенните посеви. През периода критични минимални температури за земеделските култури не се очакват.
 
През повечето дни от първото десетдневие на февруари условията ще бъдат подходящи за извършване на резитби в лозовите и овощните масиви.
 
През първата половина от периода прогнозираните положителни дневни температури, на места над 5-6°С, ще позволяват провеждане на зимните растително-защитни пръскания при овощните култури срещу зимуващите форми на някои патогени (къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене, мехурки по сливата, гъбна сачмянка) и вредители.