След хладното време през първите дни от есента през следващите дни се очаква постепенно подобрение на топлинните услови. Падналите валежи в началото на третото десетдневие на месеца и прогнозираните - през втората половина от периодa ще подобрят съдържанието на почвена влага в орния слой и условията за провеждане на сезонните почвообработки. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
 
Задълбочилото се засушаване в края на лятото сериозно възпрепятства провеждането на дълбока оран и на предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване с рапица и зимни житни култури. Поради тези причини се очакват закъснения при провеждане на предстоящите есенни сеитби.
 
 
Оптималните срокове за сеитбата на зимната рапица изтекоха в края на второто десетдневие на септември. През следващия период започват агротехническите срокове за сеитбата на зимните житни култури във високите полета.
В края на септември късните хибриди царевица ще приключат развитието си. Голяма част от червените винени сортове грозде ще достигнат технологична зрелост, а есенните сортове овошки – беритбена зрелост. 
 
Във високите полета не са изключени слани, което изисква експедитивно прибиране на късните зеленчукови култури, подлежащи на осланяване. Прогнозираните температури и валежи през последните дни от периода ще създават условия за развитие на някои патогени по узрялата плодова реколта – сиво гниене по късните сортове грозде, късно кафяво гниене по плодовете на есенните сортове овошки.