През следващия седемдневен период, с изключение на отделни места в Западна България, съществени валежи не се прогнозират. В по-голямата част от полските райони, условията ще бъдат подходящи за приключване жътвата на слънчогледа, за освобождаване на площите от късните окопни култури (царевица, картофи, захарно цвекло и моркови), за прибиране на узрялата плодова и зеленчукова реколта. Това сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН.
 
 
През периода агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и над климатичните норми.
 
До средата на септември голяма част от късните земеделски култури ще приключат развитието си. При късните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна зрелост. През периода ориза ще встъпи във фаза узряване. Фаза узряване ще протича при памука и фъстъците.
 
Падналите валежи в края на август и в началото на септември в Дунавската равнина, в Централна и Североизточна България, достигащи на места над 20-25 l/m² (Ловеч, Шумен, Русе), подобриха почвените влагозапаси в горните слоеве и условията за провеждане на  сезонните почвообработки. В крайните северозападни райони и в по-голямата част от Южна Българи задълбочилото се засушаване в края на лятото, ще възпрепятства провеждането на дълбока оран, на предсеитбените обработки и сеитбата на зимната рапица. До средата на септември са оптималните агротехнически срокове за сеитбата на рапицата. През следващия седемдневен период критични минимални температури за късните зеленчукови култури не се прогнозират.