Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Агрометеорология: Пшеницата и ечемикът са във фаза на наливане на зърното

При овошките има повишаване на гъбичните болести

Агрометеорология: Пшеницата и ечемикът са във фаза на наливане на зърното
Автор: Фермер.БГ
През повечето дни от следващия седемдневен период развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове, при температури близки до обичайните за втората половина на май. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
 
Очакваните значителни валежи в началото на третото десетдневие на месеца ще увеличат почвените влагозапаси в 50 cm слой. 
 
Те ще бъдат от изключително важно значение за пшеницата и ечемика, при които ще протича формиране и наливане на зърното, особено за посевите в част от крайните източни и югозападни райони на страната (агростанциите Кюстендил, Сандански), където нивото на почвените влагозапаси е незадоволително (под 65% от ППВ). 
 
До средата на третото десетдневие ечемикът на места в Южна България ще встъпи в начало на фаза млечна зрялост.
 
 
При царевицата и слънчогледа ще протича листообразуване. На отделни места в Южна България при слънчогледа, засят в агротехнически срок, в края на периода ще се наблюдава начало на образуване на съцветие.
 
При овошките наедряването на завръзите ще протича при повишен инфекциозен фон от гъбни болести: струпясване (Venturia inaequealis) - ябълка, (Venturia pyrina) - круша, сачмянка (Stigmina carpophila) по костилковите видове. 
 
Високата атмосферна влажност ще бъде предпоставка за развитие на късно кафяво гниене (Monilinia fructigena) по зреещите плодове на по-ранните сортове череши, на сиво гниене по ягодите (Botrytis cinerea). 
 
 
При лозата ще протича отделяне на реса. В южните райони при някои десертни сортове лози (Болгар) ще се наблюдава начало на фаза цъфтеж, която е критична за заразяване с мана (Plasmopara viticola) и оидиум (Uncinula necator).
 
През периода очакваното неустойчиво време, с чести превалявания, ще ограничава възможностите за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия. По-подходящи условия за извършване на растителнозащитните пръскания ще има в началото и в края на периода.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Румъния забележимо увеличи износа на царевица
 
Байер представи иновации с грижа за биоразнообразието
27.06.2017 | 3863 прочитания
Байер представи иновации с грижа за биоразнообразието
Екипът на Байер България надмина очакванията на земеделците, като им даде отговор на въпросите, които вълнуват сектора по отношение на растителната защита

Имате ли специализирано агрообразование?

интервю
Ангел Вукодинов: В българското земеделие липсва планиране Ангел Вукодинов: В българското земеделие липсва планиране

Никъде няма писана формула за успешен агробизнес в България, трябва постоянство, смята председателят на Контролния съвет на НАЗ

news