През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят със сухо и горещо време. В голяма част от полските райони формиралото се засушаване в края на лятото ще се задълбочи и ще възпрепятства провеждането на дълбока оран и на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с есенни култури.

Агрометеорология: Чакат се високи температури 

Поради тази причина на много места в страната ще бъдат пропуснати оптималните агротехнически срокове за сеитбата на зимната рапица, които изтичат в края на второто десетдневие на септември. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН.

Понижение на температурите и съществена промяна в агрометеорологичните условия се прогнозира през последните дни от периода.  Очакваните валежи в края на второто и началото на третото десетдневие, след задълбочилото се засушаване, ще подобрят условията за провеждане на сезонните почвообработки.

През следващия период голяма част от късните земеделски култури ще приключат развитието си. При късните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост, при ориза и памука - масово фаза узряване.

Част от есенните сортове ябълки: Златна пармена, Джонатан, Червена превъзходна, Златна превъзходна, Канадска ренета, Английска зелена ренета, и др. ще встъпят в беритбена зрелост, а част от средноранните червени винени сортове лози - Каберне совиньон, Рубин, Руен, Сира и др. – в технологична зрелост.

През периода критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират. По-подходящи условия за приключване жътвата на слънчогледа, за освобождаване на площите от късните окопни култури (царевица, картофи, захарно цвекло, моркови), за прибиране на узрялата плодова и зеленчукова реколта ще има през първата половина от следващия период.