Наднормените температури през първото десетдневие на март активизираха вегетационните процеси при есенните посеви и трайните насаждения.
 
 
Голяма част от къснозасетите зимни житни култури встъпиха във фаза братене, а при братилите през есента посеви бе повишен коефициента на братимост.
През първата половина от следващия седемдневен период се очаква влошаване на топлинните условия, гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
 
Във високите полета, където не са изключени превалявания от сняг, ще се наблюдава затихване, а на места - и прекратяване на вегетацията при есенните посеви. 
 
В равнинните райони на страната до средата на март прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще бъдат близки до биологичния минимум, необходим за вегетацията на пшеницата, ечемика и зимната рапица. 
 
Изключения ще се наблюдават на места в Южна България, където се очакват по-високи температури, които ще поддържат активни вегетационните процеси при есенните посеви, но през периода промяна във фенологичните фази на културите не се очаква. 
 
 
До средата на второто десетдневие критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират.  Очакваното, типично мартенско време, с чести превалявания, ще възпрепятства провеждането предцъфтежните пръскания при овошките. 
 
Повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве на много места в страната ще отложи предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със средноранни пролетни култури. Голяма е вероятността за пропускане на агротехническите срокове, през втората половина на март, при сеитбата на слънчогледа в Южна България.