В Съюза на Дунавските овощари (СДО) са назначени двама агрономи, които ще консултират безплатно всички членове. Това каза за Фермер.БГ Николай Колев, председател на съюза.

 

Професия агроном - през погледа на три поколения

 

Той обясни, че единственото условие е овощарите да са членове на СДО, без значение дали фермерът е с малко или голямо стопанство. Всеки ще има правото да ползва услугите на агрономите – съвети, свързани с растителната защита, торенето и цялото отглеждане на овощните дървета. 

 

„По-големите производители могат да си позволят наемането на собствени агрономи, които да следят стопанствата и растително защитните мероприятия, които се извършват в тях. Малките стопанства, които са под 50 декара просто няма как да си позволят собствен агроном, дори само единичните консултации биха били много скъпи за тях“, коментира Колев.

 

По думите на председателя на СДО идеята е дошла точно от по-малки членове на съюза. Консултациите ще се извършват по седмичен график, по който специалистите ще посещават овощните градини. Ако някой овощар има спешна нужда от консултация - има някакъв проблем, неприятел или болест, на която трябва да се обърне спешно внимание, агрономите ще отидат веднага, за да помогнат.

 

 

„Целта е да постигнем едно по-добро качество на продукцията, съответно членовете на съюза да имат възможност да излязат на по-добри пазари с тази продукция и така да повишат доходите си“, каза още Колев.

 

Той добави, че освен повишаването на качеството, ще се работи и за уеднаквяване на партидите, защото в момента всеки един от членовете работи по своя собствена система за растителна защита.

 

„Различните производители излизат на пазара с различно качество продукция, по различно време, с различен цвят. Не може овощарите да работят по измислена система, защото така един сорт кайсия е пръскана по пет различни начина и торена по пет различни начина“, допълни председателят на СДО.

 

В заключение Николай Колев обясни, че агрономите са назначени от месец, като първо по програмата има заложени няколко обучения – две в чужбина и няколко в България. Тази година специалистите основно ще се запознават с членовете на СДО и ще обходят техните градини, а ефективните консултации ще започнат от другата година с резитбите. Проектът на съюза е финансиран от Фондация „Америка за България“.