Смятам, че в България ще има развитие за професията агроном и като заплащане, и като обучение, а също така и като условия за работа. През последните години се забелязва промяна. Това заяви за Фермер.БГ агрономът Веселина Касабова, която е завършила „Агрономство“ в Техническия университет във Варна. 

Агроном: Трябва да се докажеш, за да ти плащат добре


"Аз работя като агроном вече три години. Смятам, че има напредък оттогава до днес. Преди заплащането на агрономите бе много по-ниско, а часовете - много повече. Вече заплащането е по-високо, а ако си работил допълнително, това се отчита в заплатата и т.н. Поне във фирмата, в която работя, е така", обяснява агрономът.

Тя избира професията случайно.

"Дядо ми ме насочи към агрономството. Той дълги години е работил в земеделието", спомня си Касабова.

Младият агроном е изключително доволна от обучението в Техническия университет в морската столица. 

„Отношението на преподавателите бе много добро, а вниманието индивидуално. Имаше хора, на които им се учеше, и други, на които не им беше до това. Материалната база бе добра и попроменена отреди. Доста от теорията, която ни преподаваха, ни показваха на практика“, допълва Касабова. По думите й и теорията, и практиката са от значение.

Ако бях в друг университет, може би нямаше да ми хареса толкова професията. Практическото ниво бе на доста добро ниво, сравнено с други висши учебни заведения“, смята тя.



По време на обучението си успява да натрупа стаж зад граница.

„В университета кандидатствах по „Еразъм+“. Отидох във Франция и бях там 3 месеца“, уточнява Веселина Касабова. След това в четвърти курс станала стажант в една българска фирма. От дипломирането си досега работи по специалността си. 

Казва, че й е минало през ум да остане да работи в чужбина.

"Мислих по въпроса, да, но обичам България. Вярно е, че в чужбина отношението е много по-различно, а заплащането - по-добро, но и тук има развитие. В момента работя в една софийска фирма, която се опира да копира западния стил на работа", сподели специалиста.

Младият агроном отчита като полезна практиката на компанията, в която работи, да й осигурява допълнително обучение, покривайки всички разходи.

"Курсове, обучения у нас и в чужбина също. Всичко, което ми е нужно, компанията го дава. Бих се записала и сама на курс обаче, ако сметна, че ще ми бъде от полза", заключи Веселина Касабова.