Кориандърът не е претенциозна култура. Средно при една добре проведена растителна защита и добро подхранване може да се постигнат добри добиви и качество. При етерично-маслените култури най-важно е качеството. Това заяви за Фермер.БГ агрономът Йордан Илиев.

Паднахме до 6-о място по износ на кориандър


В стопанството, за което той се грижи, се отглежда освен кориандър още пшеница, царевица, слънчоглед и рапица.

По думите му независимо каква е култура основният фокус следва да бъде върху качеството, за да се получи добра цена.

„Нещата не стоят така при тютюна. Там масово се гледа количеството“, смята той.

„Ние започнахме да включваме етерично-маслените култури, защото спечелихме няколко европейски проекта и решихме, че трябва да се развиваме в тази насока“, допълва Илиев. Диверсифицирането на културите се дължи и на желанието да се отглеждат не само масови полски култури, но и такива, „които може да се отглеждат върху по-малки площи, но при една добра реализация да носят и по-добри доходи“.

Илиев сподели още, че тепърва му предстои разработването на технологии за отглеждане на различни билки, от които да се правят екстракти на масла.

„При кориандъра има тънки моменти, при които той трябва да бъда засят и хранен. Площите трябва да са обработени по начин, по който да благоприятства развитието на културата и да има добри качествени показатели“, споделя агрономът и допълва, че има още какво да се учи за културата, тъй като тазгодишните добиви са били близки до средните.

„Маслеността, която получихме, не беше толкова добра. Учим се от грешките си и ще доразвием подхода си“, допълва Йордан Илиев.

Самият кориандър се отглежда като допълнителна култура, подпомагаща сеитбооборота, тъй като не изтощава почвата и не изисква големи разходи.



Традиционно произведеният у нас кориандър, с високи качества, масово се изнася.

„Изкупуване има и у нас, но в този случай цената е изключително ниска. Почти на безценица. Поради това хора предпочитат да го продадат за износ. Много малко количество се използват в хранителната промишленост. Земеделците, които традиционно отглеждат тази култура, успяват да отговарят на тази потребност“, казва още Илиев.

Той е на мнение, че за бъдещо масово отглеждане на кориандър не може да става дума.

„За стопанства като нашето, които са решили да пробват на площи до 1000 дка, не мисля, че ще има проблем с реализацията“, допълва агрономът.