Малинопроизводители биват пренебрегвани по тазгодишния прием по подмярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. (ПРСР 2014-2020). Това каза Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ) на национална среща-семинар, във връзка с перспективите и проблемите в сектора, пред Фермер.БГ.
 
 
„Отворен е прозорецът по подмярката, но специално за малините, много неща са пренебрегнати. Например при новите проекти не са предвидени средства за телена конструкция, но също така сумите, които са отпуснати за закупуване на защитни мрежи срещу градушки са недостатъчно“, коментира Петков.
 
[news]
По думите му опасенията в случая са породени от лимитираните тавани за създаването и закупуване на подобни съоръжения. 
 
„Лятната малина, също като лозята, се отглежда с телена мрежа на 4 реда, което е една сериозна инвестиция. Лозята имат лимитиран таван от около 850 лв. за изграждане на телена конструкция, която не влиза в лимита за създаване на лозето. За малините е разрешен лимит от 1400 за създаване на насаждения, като тук трябва да включим всички операции, включително и ограда“, каза Божидар Петков и допълни, че ако в случая се използва качествен посадъчен материал, то тази сума, ще приключи със закупуването му. 
 
„При другия фрапиращ момент има отпуснат лимит от 2100 лв. за закупуване на защитни мрежи срещу градушка. За сравнение овощните дръвчета, например, имат около 4800 лв. лимит, а при лозята, той е 3200 лв. Ако се направи сметка, от гледна точка на това, че например,  от 1 дка добив имаме 600 кг малини на цена от 3 лв. (по данни да ДФЗ), това прави 1800 лв. продукция, която ние трябва да защитим с 2000 лв., докато например, 2 тона ябълки по 50 стотинки, ние защитаваме с 4000 лв. - няма логика“, заключи председателят на БАМ.