Всеки селскостопански производител, разполагайки с определено количество земя, е заинтересован от увеличаването на максимална печалба на единица площ.

Изнесли сме 32,8 хил. тона повече пресни зеленчуци за година

Към днешна дата една от най-печелившите култури е захарното цвекло. Дори да нямате собствен завод за преработка на суровината, печалбата от отглеждането му възлиза на над 2700 лв. на хектар, съобщава propozitsiya.com.

Не всеки обаче се решава да отглежда захарно цвекло, поради разходите и определени усложнения в технологията на отглеждане на сладките корени.

На второ място е царевицата с чиста печалба около 1350 лв. на хектар при реколта 8 т/ха.



Третото място си поделят слънчогледът и зимната пшеница при реколта съответно от 2 т/ха и 5 т/ха.

А коя е онази култура, която предлага чиста печалба на хектар в размер на 6850 лв.? За нея ще ви разкаже главният агроном на
Баришевската зърнена компания (БЗК) – Василий Рева.

БЗК обработва около 50 000 ха земя. Основните култури, които се отглеждат, са 40% царевица, 15% зимна пшеница, 20% соя и 10% слънчоглед.

По думите на Рева се отдава предпочитание на царевицата, тъй като тази култура оптимално се развива на монопосеви. При соята в такива условия след няколко години може да възникне проблем с болести.



Източник: pixabay.com

Един от интересните проекти, които се разработват в БЗК от две години вече, е отглеждане на голосеменна тиква за семки. Повечето малки и средни фермери в Украйна смятат, че именно тиквеният бизнес е един от най-печелившите варианти. Т.е. влагаш в земята минимум, а трупаш максимална печалба.

След като тиквите растат почти във всяка градина без особена грижа, защо да не могат да растат и на полето? Разбира се, този бизнес крие „подземни камъни“. За тях разказва Василий Рева.

Идеята за отглеждането на тикви за семки се ражда през 2014 г. Тогава с австрийски колеги се обръщат с бизнес-предложение към БЗК. Тази култура е добре разпространена в Австрия, като тиквените семки се използват за производството на масло. По това време цената е 4,5 евро/кг. Именно такава цена предложили австрийците на украинците, като на украинския пазар тиквените семки вървели на ниво 2 евро/кг.



Източник: pixabay.com

Сега украинците продават тиквените семки на австрийците за 3,5-4 евро/кг.

Впоследствие австрийците предоставят посевен материал за тиквените семки, а също така и техниката за обработването на тиквите. Украинците на свой ред създават линия за дообработка и изсушаване на семките.

Тиквата, подобно на ред други култури, най-добре растат и формират реколта на поле без плевели. Поради това веднага след засяването е необходимо да се напръска с хербициди. Ако при вегетацията се появят плевели, необходимо е да се направи
междуредова обработка.

Най-разпространената болест при тиквите е брашнестата мана.

Един от задължителните подходи при отглеждането на тикви за семена е опрашването. Биологическа особеност на тази култура е, че на четири мъжки цвята се пада по един женски. В какъв ред ще се появят не е известно. Поради това при появата на първия, необходимо е през следващите 3 седмици да се осигурят насекоми-опрашители.

Най-важният закон при отглеждането на тикви е следният: колкото по-добра е почвата, толкова по-добра ще е реколтата.