Предлагаме малините и ягодите да влязат в приоритетния сектор за напояване, също като ориза, тъй като консумирането на вода е най-голямо и с най-дълъг период. Беритбата на ягодоплодните продължава 90-100 дни. Ние сме първите и последните, а като период сме повече от 6 месеца на полето.
 
 
Това каза Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) по време на провеждащия се в град Лозница, Разградско, Фестивал на малината. 
 
Петков отправи предложението към изпълнителния директор на „Напоителни системи“ Снежина Динева, която присъства на събитието.
 
„Стремим се да разширим поливните площи на територията на България. Правим проучвания къде са площите, където с най-ниска инвестиция можем да ги разширим на момента и къде са тези, където са нужни по-големи инвестиции. Стремим се към стабилизиране на поливното земеделие“, заяви от своя страна Динева. 
 
 
По думите на Петков има 20% ръст на площите с ягодоплодни, като около 20 000 дка са с малини и около 7 000 дка са с ягоди.
 
Като основен проблем той изтъкна безмитния внос на ягодоплодни.
 
„Земеделските производители имат нужда не само да избират българското, но и то да бъде подкрепяно и защитавано. България, като член на Европейския съюз (ЕС) не може да бъде защитена от вноса на гръцки ягоди или полски домати, но има нужда от сериозна защита от вноса на сръбски и украински малини, защото те не са членки на ЕС, а се ползват с привилегиите, с които се ползва и България и които е отстоявала преди да влезе в ЕС.
 
 
Дадоха се привилегии да правят безмитен внос и се изравняват с нас. В тези страни жизнения стандарт и работната ръка е много по-нисък, така се получава и нереална конкуренция. Заради ЕС имаме изисквания и са ни необходими скъпи сертификати, а за тях не се изискват, защото не са членки на ЕС. Нуждаем се от сериозна защита от нелоялните играчи или новостъпилите такива“, каза Петков.
 
Според Петков е необходимо, с помощта на ДФЗ, да се наложат повече защитни мероприятия за ядогоплодните, като мрежи срещу градушки и други.
 
БАМ-Я участва в работна група и внесе необходимите предложения във връзка с бъдещата Общата селскостопанска политика (ОСП). Според тях нивото на подпомагане трябва да е по-високо.
 
"Искаме да използваме всички възможни механизми за подпомагане. Както сега има различни видове подпомагане, в даден момент успяват да покрият част от нуждите на земеделците. Подпомагането трябва да бъде комплексно, защото иначе ще стане залитане. БАМ-Я винаги е била много реалистична и смятаме, че един интегриран подход за подпомагане, с няколко елемента, ще е по-подходящ, без да има риск от отклонение, с цел получаване на субсидии, а не с цел отглеждане на висококачествена продукция", обясни Петков.
 
 
От своя страна кметът на град Лозница Айхан Хашимов, заяви, че годината не е от най-добрите за ягодите и малините от гледна точка на добиви, поражения от градушките и цена на реколтата. 
 
„Заради динамиката на сектора – навлязоха малинокомбайни, разви се пазарът на прясна консумация, ще се промени обликът на малинопроизводството в Лозница и Попово. В тази не много благоприятна година визията на всеки един производител ще бъде променена, това ще доведе и до промяна в бранша, но в тази трудна ситуация смятам, че всеки един производител ще намери сили за следващата година да излезе победител“, каза Хашимов.
 
Фестивалът на малината се провежда днес и утре в град Лозница. В рамките на празника  може да се видят различни продукти от вкусните плодове като мед, сладка и разбира се, много сувенири.
 
Заради лошото време гостите на събитието не можаха да се насладят на изнесена продукция, но това не спря производителите, които са дошли от цялата страна, да станат част от празника. 
 
 
В рамките на форума посетителите имаха възможност да видят малинокомбайн, както и да посетят две малинови насаждения. По време на първата полева презентация, гостите на събитието посетиха био поле в преход. Втората проява се състоя на поле, пострадало от градушка, като идеята бе да се представи нов български продукт, в помощ при борбата срещу плевели. 
 
Любомир Минчев, малинопроизводител и един от създателите на разработката показа иновацията, носеща името агро снайпер. Минчев също като повечето производители е усетил нуждата от работна ръка, оттам идва и идеята за качествен помощник. Това нововъведение отменя работата на 20 души, като на ден един човек може да мине от 5 до 7 дка сам.