Трябва да има адекватна държавна политика за сектор „Тютюн“. Това каза министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков по време на среща със земеделски производители от Област Кърджали, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието и храните (МЗХ).
 
Той увери, че се прави всичко възможно средствата по преходната национална помощ за тютюна да бъдат изплатени до края на месец април, което е с месец по-рано в сравнение с миналата година.  
 
Министърът обясни, че усилията на екипа на агроминистерството са насочени към износ на тютюн за китайския пазар. „Работим за сключване на споразумения, каквито имат съседните ни Гърция, Турция и Македония“, допълни проф. Бозуков. 
 
 
Зам.-министър доц. Светла Янчева запозна земеделските стопани с прилагането на схемите по директните плащания през Кампания 2017 г. Тя обясни, че в зависимост от профила на стопанството има възможност да се кандидатства по 20 схеми, с общ ресурс 1 551 415 207 лв.
 
„Екипът на министерството е предприел реалистичен подход за успешно провеждане на Кампанията“, допълни Янчева. 
По думите й през тази година е предвиден прием на заявления за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), чрез които в земеделието, бизнеса и местната власт ще се влее финансов ресурс в размер на около 600 млн. лв.“