Животновъди излизат на протест пред Министерство на земеделието и храните (МЗХ) в сряда, 22 март. Това каза Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите след срещата си със служебния министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков.
 
 
„Днес имахме среща с министъра във връзка с прословутата заповед за мярка 10 и 11. Ние изпратихме декларация, в която настояваме средствата за животновъди да бъдат изплатени до 20 март. Днес той бе категоричен, че пари - няма и заповедта няма да бъде отменена. За нас в момента няма изход от тази ситуацията и смятаме, че е дошъл краят“, обясни Синапов.
 
По думите му недоумение в животновъдите будят думите на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, който бе съобщил, че парите са налични и има готовност за плащане и настоящите изказвания на министъра, които са в тотален разрез.
 
 
„Когато съобщихме на министъра, че в сряда излизаме на протест, той ни каза, че си тръгва след 10 дни. Нас не ни касае дали ще си тръгне или ще дойде някой друг. Хората са твърдо убедени, че тези пари са техни и те трябва да ги получат. За нас е ясно, че тези средства са изплатени на България. Как за 2 години парите по мярката, по която ще кандидатстваме са изчерпани? Ще стачкуваме и заради това, че и за старите бенефициенти няма пари“, допълни той.
 
Бойко Синапов припомни, че всички средства, които България е отчела към Брюксел се възстановяват, а в случая парите са възстановени към 31 януари.
 
„Имали сме и други протести, поддържали сме и тон, но сега просто нямаме изход. Не мога да ви кажа какво ще се случи и какво ще последва от протеста, но съм убеден, че хората няма да простят на никого този път, защото нямат какво да губят. В момента банките са ни притиснали, а ние се чувстваме не като фермери, а като маймуни“, категоричен е Синапов.
 
 
Илия Кафалов, председател на КС на Съюза на животновъдите в България също е на мнение, че някой трябва да поеме отговорност.
 
„Има време до сряда. Дали сме предложения затова как могат да се набавят средствата, като се вземат от други мерки, за които са предназначени средства от рода на 400-500 евро за ха. Нека тези мерки си останат, но вместо 50 млн., да бъде отделен 1 млн. Искаме да стане ясно, че имали крачки встрани ще сезираме ДАНС и прокуратурата. Фермерите не ги интересува червени ли са, сини, розови или зелени управляващите. Оттук нататък ще е така. Отговорността трябва да бъде поета от някого. В сряда има хора, които са готови да дойдат с камъни и да потрошат министерството“, каза Кафалов за Фермер.БГ.
 
По думите на Бойко Синапов дори приемът на заявления за директните плащания за Кампания 2017 все още не е започнал.
 
„Днес обяснихме на министър Бозуков и че кампанията трябваше да започне от 1 март, а все още системата не работи и никъде не се приемат заявления, а той ни каза, че това не е вярно. Всички сме просто изчерпани. Има колеги, които са готови да си пуснат животните на свободно, да дойдат на протеста и да не си тръгват“, заключи Синапов.