Двадесет сдружения, асоциации и развъдни организации излязоха с обща позиция за премахването на зооинженер Бисер Чилингиров от поста съветник по въпросите за животновъдния сектор на служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков.
 
 
Претенциите на Бисер Чилингиров за компетентност и обективност силно противоречат с показаното от него досега и като собственик на животни и като ръководител на Националната овцевъдна асоциация (НОА), пише в позицията до министъра на земеделието и храните.
 
Няколко са причините, които се изтъкват в позицията, заради които Бисер Чилингиров не трябва да бъде съветник по животновъдство, смята бранша. Некомпетентност и непознаване на законовата и подзаконова нормативна уредба са само две от тях.
 
"Бисер Чилингиров не се ползва с никакъв авторитет не само сред развъдчиците, но и сред обикновените животновъди. Ето защо ние възразяваме и не приемаме назначаването на толкова компрометиран, неук и отхвърлен от бранша съветник", е отбелязано още в позицията.
 
Сред развъдните и браншови организации, подкрепили позицията са Националната овцевъдна асоциация, Националната асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал, Дружеството за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза и други.
 
Фермер.БГ потърси няколко от споменатите асоциации за коментар:
 
Национален съюз на говедовъдите в България:
„Имаме решение на УС за това съюзът да се въздържи от тази позиция и да не участва в нея, тъй като нямаме пряка визия върху работата на Бисер Чилингиров. Някакво становище по въпроса може да дадем след 2 седмици“, обясни Михаил Михайлов, изпълнителен директор на НСГБ.
 
Съюз на животновъдите в България:
„Аз не съм се подписвала под такава позиция. Не бих направила нещо такова, да не говорим, че г-н Чилингиров е човек с опит и може да помогне на сектора. И все пак що се отнася до колега, който и да е той, да изискваме да се махне, за мен това е да си плюем сами в супата. Без значение какъв е, щом е колега – животновъди, е добре дошло“, каза председателят на съюза Пенка Христова.
 
Асоциация за развъждане на породата Лакон в България:
„Редно е подобни назначения да се съгласуват с бранша. В асоциацията тази позиция не е коментирана, но според мен трябва да се постигне едно компромисно решение“, коментира Светлозар Василев, председател на асоциацията.
 
Сдружение за развъждане и отглеждане на млечни овце:
„Не съм давал подобно мнение, а и не съм длъжен да го правя. Не се е събирал и УС на сдружението. Според мен подобни назначение не бива да се обсъждат“, каза Димитър Добрев, председател на сдружението.
 
Национална асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал:
„Причините за вземането на подобна позиция от наша страна са много. Конкретно Бисер Чилингиров не може да управлява“, обясни Атанас Атанасов, председател на асоциацията
 
Дружество за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза:
„Бисер Чилингиров за нас е човек, който не може да се контролира. Смятаме, че на този етап явно браншът има спешна нужда от събрание на развъдните организации и подписване на меморандум за това кой за какво и как работи в тези организации. За мен това не са хора, които са зависими от мера си за работа и развитие на сектор животновъдство“, сподели Тодор Георгиев, председател на дружеството
 
Развъдна асоциация за местни породи овце:
„Категорично съм против назначаването на Бисер Чилингиров, тъй като освен за овцевъдството, този човек ще взема отношение за целия бранш, при положение, че именно този човек умори от глад неговите овце“, обясни Бойко Стоянов, председател на развъдната асоциация.
 
Вижте цялата позиция на недоволните организации тук.