Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Брашното и олиото поскъпнаха

През изминалата седмица се отчита увеличение в цените на брашното и олиото

Брашното и олиото поскъпнаха
Автор: Фермер.БГ
През периода на наблюдение средната цена за страната на брашно тип „500” отбелязва леко покачване спрямо предходната седмица. Това стана ясно по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), обработени от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). 
 
 
По области, търговията с брашно на тържищата е в широкия ценови диапазон от 0,60 лв./кг във Враца и Стара Загора, до 1,05 лв./кг в София. В шест области продуктът поскъпва с между 1,5% и 6,6% в Благоевград, а в София и Варна поевтинява съответно с 0,9% и 2,1%. Средната цена на едро на брашното за страната нараства с 1,3% на седмична база, до 0,77 лв./кг.
 
 
Цените на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) са в интервала от 0,95 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, до 1,09 лв./кг в Шумен, като единствено в област Смолян е отчетено седмично изменение – покачване с 2,9%. Това не се отразява на средната стойност за страната и тя се запазва на нивото от предходния седмичен период - 1,01 лв./кг.
 
Средната за страната цена на дребно на продукта в другите търговски обекти (ДТО) остава 1,05 лв./кг. В по-малките магазини брашното се търгува на цени от 0,95 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, до 1,15 лв./кг в Разград и София, без седмични изменения по области. 
 
 
Средните цени на рафинираното слънчогледово олио също отбелязват леко повишение спрямо предходната седмица.
 
По области, цените на едро на слънчогледовото олио на тържищата в страната варират от 1,86 лв./литър в Хасково, до 2,35 лв./литър в Сливен. В шест области се отчита седмично повишение на ценовите стойности в рамките на 0,4% - 5,4% в София, докато в други четири продуктът поевтинява с между 0,5% и 4,7% във Велико Търново. В резултат, средната цена на едро за страната се покачва с 0,5% на седмична база, до 2,10 лв./литър.
 
 
Предлагането на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовия интервал от 2,34 лв./литър във Видин, до 2,69 лв./литър в Благоевград, Велико Търново, Габрово, Кюстендил, Ловеч и Плевен. Седмично изменение на цените се наблюдава в десет области, като в осем от тях е налице повишение на стойностите, в рамките на 2,1% – 6,7% във Варна, а в София и Добрич – понижение, съответно с 2,8% и 3,2%. Така, средната за страната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите супермаркети нараства с 0,8% на седмична база, до 2,50 лв./литър.
 
В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на олиото за страната се запазва на ниво от 2,59 лв./литър. По области, цените на олиото в по-малките магазини варират от 2,39 лв./литър в Бургас, Сливен и Ямбол, до 2,85 лв./литър Габрово, като седмични изменения се регистрират само в Благоевград и София - съответно повишение с 1,2% и понижение с 4,3%.
 
 
© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!
Свързани новини
97% от храните в ЕС са чисти от пестициди
 
Производител: Пазарът на маточина нарасна многократно
22.08.2017 | 13199 прочитания
Производител: Пазарът на маточина нарасна многократно
Етерично-маслените култури се развиват доста бурно, коментира Методи Стефанов

Отглеждате ли някоя от посочените билки?

интервю
Милтенова: Трябва да има еднакъв процент подпомагане за всички култури Милтенова: Трябва да има еднакъв процент подпомагане за всички култури

Така всеки ще прецени какво да произвежда според пазара, възможностите, работната ръка, напояването, смята председателя на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ) Мариана Милтенова

news