Приемът по подмярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства от ПРСР 2014-2020 започва от 10 октомври и ще продължи до 4 ноември. Тази подмярка бе толкова чакана и желана, тъй като тя е единствената през този програмен период, която дава възможност фермерите да кандидатстват за субсидиране на напоителни системи. Важна информация тук е, че в проектите за кандидатстване по подмярката ще бъде допустимо залагането на системи за капково напояване и на дъждовални инсталации. 
 
Това, което е интересно по мярката е, че Министерството на околната среда и водите излезе със становището, че в Пловдивския регион и Ямболския регион няма да се издават повече разрешителни за сондажи, тъй като водното тяло, което се намира под земята било пре-експлоатирано и съответно няма да има нужните количества вода за напояване. В тези два региона се обезсмисля кандидатстването по 4.1 след като няма да се дават разрешителни за сондажи. Остава другата възможност за напояване по канали и от язовири, но водата е почти оползотворена в Пловдивския регион и съответно е в недостиг.
 
Ето и малко статистика, максималният размер на безвъзмездната финансова помощ се предвижда да се намали от 70 на 60% от стойността на проекта. Очаква  се тавана на финансовата помощ  за един проект на бенефициент за целия период на програмата, да се понижи от 1.5 млн. евро до 1 млн. евро, като таванът за земеделска техника остава 500 хил. евро. Експертите на Сибола актуализираха новите критерии, които са предвидени по подмярката за читателите на Фермер.БГ.
 
Предвижда се създаването на нов критерий с 10 т.  за стопанства, с поне 3-годишна история и средносписъчен  персонал, през този период, от поне 5 души (като този брой ще бъде запазен с изпълнение на инвестициите по проекта).
 
Вторият нов критерий е за проекти, в които над 65% от допустимите инвестиционни разходи са свързани със строителство или обновяване на сгради, помещения и на друга недвижима собственост или съоръжения, оборудване и машини, различни от земеделска техника. Този критерий също ще набавя 10 точки.
 
На инвестициите, свързани с биологично производство ще се присъждат 15 точки, единствено на проекти на сертифицирани фермери  като отпада възможността  биопроизводители, в преход да получат максималната оценка. Очаква се  да  има  промени  и  в  броя на точките при оценка на  проектите, като максималният брой точки скача от 100 на 120.
 
Увеличават  се точките от 15 стават 19 за приоритетни сектори (животновъдство, плодове и зеленчуци,  етерично-маслени и медицински култури) , но се намаляват досегашните 9 точки - за инвестиции в Северозападна България, като се диференцират  на 5 точки за областите Видин, Враца и Монтана и 2 точки за Ловеч и 1 за Плевен.
 
Промените са приети от Комитета за наблюдение на ПРСР и са изпратени в Министерството на земеделието и храните. Очаква се Европейската комисия скоро да одобри новите правила на подмярка 4.1.
 
Подмярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства има за цел повишаване конкурентоспособността на земеделието в Република България чрез:
 
- преструктуриране и развитие на наличните материални мощности в стопанствата;
- насърчаване въвеждането на нови технологии в производството и модернизация на физическия капитал;
- опазване на компонентите на околната среда;
- спазване стандартите на Европейския съюз (ЕС) и подобряване на условията в земеделските стопанства;
- насърчаване на сътрудничеството между земеделските стопани.
 
Допустимите кандидати са:
 
- земеделски стопани; 
- признати групи производители и признати организации на производители на земеделски продукти или такива, одобрени за финансова помощ по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители“ от ПРСР 2014 – 2020 г.
- за подпомагане само за проекти за колективни инвестиции могат да кандидатстват и юридически лица, регистрирани по Търговския закон и/или Закона за кооперациите, които включват най-малко 6 лица