127 817 875 лв. субсидии по схемите и мерките за директни плащания на площ и 89 143 158 лв. по Програма за развитие на селските региони (ПРСР) 2014-2020 г. са отишли към земеделските производители в периода 27 януари - 15 март 2017 г.
 
Това е записано в резюмиран отчет за дейността на служебното ръководство на агроминистерството, подписан от проф. Христо Бозуков. 
 
В отчета е записано, че са предприети мерки, свързани с изплащане на помощта на земеделските стопани с частични плащания, и на такива, на които не са направени плащания по „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ за 2016 г. 
 
Изплатени са 10 978 101 лв. на 2653 земеделски стопани по схемата за държавна помощ.

Според документа са създадени оптимални условия за провеждане на кампания 2017 г. по директни плащания, а също така не е допуснато забавяне в стартирането на кампания 2017 г. по отношение на компенсаторните мерки от ПРСР, пише в отчета. 
 
Също така окончателно са предадени актуализирани данни от Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП) на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), като целта е да се извърши финална оторизация и плащания на площ за 2016 г.
 
Взети са решения за стартиране на прием по девет схеми на държавни помощи с общ бюджет в размер на 12 785 000 лв.  

От старта на управлението на служебното ръководство на МЗХ -  27 януари до 15 март 2017 г., са подписани 252 договора за финансова помощ с обща сума на договорената субсидия в размер на 50 223 936 лв.
 
 
В същия период са одобрени 110 проекта, за които предстои подписване на договори за финансово подпомагане. Общият размер на заявената субсидия е 45 387 971 лв., гласи отчетът на проф. Бозуков. 
 
За краткия мандат на служебното ръководство на МЗХ  са подписани 252 договора за финансова помощ в размер на 50 223 936 лв., а отделно от това са одобрени 110 проекта, за които предстои подписване на договори за финансово подпомагане, като общият размер на заявената субсидия е 45 387 971 лв.
 
Като успех проф. Бозуков отчита изпълнението на регламентираните задължения за определяне на нови необлагодетелствани райони, а също така според отчета е предотвратен рискът от намаляване на финансовата помощ за земеделските стопани по мярка 13 „Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения“.
 
Служебният кабинет е подкрепил животновъдите чрез осигуряване на площи, подходящи за паша и косене. Предоставени са под наем общо 2 913 дка горски територии, които са държавна собственост, а също така е финализиран слой „Постоянно затревени площи” за 2017 г. след разглеждане и издаване на заповеди по част от постъпилите от 1 септември 2016 г. до 31 януари 2017 г. искания.
 
Започнала е работа и по създаването на административно звено „Професионално образование, наука и иновации“ в структурата на МЗХ. То ще контролира повишаването на степента на образование, квалификация и преквалификация на кадрите в аграрния отрасъл. 
 
А също така според отчета е актуализирана базата данни за страната на Общинските служби по земеделие (ОСЗ) – вписани са 18 нови общински служби и е направена промяна в обстоятелствата на 32 вписани обекта за съхранение на зърно.
 
Обществени поръчки 

Без да се отбелязва, че имаше забавяне, което коства големи нерви на земеделците, в отчета се отбелязва, че е реализирана обществена поръчка за актуализация на софтуерната среда за обработка на правни основания за кампания 2017 г. 
 
 
Като данните за цялата страна сочат, че 4 624 землища са преминали необходимите проверки и обработки и са заредени в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). 
 
Също така е възложена обществена поръчка за създаване на информационна система за агростатистика (ИСАС), с която ще се предоставят условия за въвеждане, контрол и обработка на данните, както и подготовка на валидиран файл в изпълнение на изисквания на Регламент (ЕО) № 1166/2008 и сключеното споразумение с Евростат. След приемане на системата отдел „Агростатистика“ ще разполага с инструмент за въвеждане на събраните данни от изследването на структурата на земеделските стопанства през 2016 г.
 
Ще бъдат реализирани изискванията от над 10 регламента от европейското законодателство за земеделска статистика.

В процес на изготвяне е техническа спецификация за възлагане на обществена поръчка „Подготовка на Годишен доклад за напредъка по Програма за развитие на селските райони“ (2014-2020 г.) за 2016 г.“, се казва още в документа. 
 
Процедурата по избор на изпълнител за изготвяне на последваща оценка на ПРСР 2007-2013 г. е приключила, но към момента решението за избор на изпълнител е в процес на обжалване. 
 
Заедно с това са установени нарушения, свързани с обществените поръчки и дейността на администрацията, и са  предприети действия за отстраняването им. В отчета не са посочени какви са нарушенията и за какви обществени поръчки става въпрос. 
 
Регистри 
 
До 20 април 2017 г. са регистрирани или пререгистрирани над 92 000 земеделски стопани. 

Приключена е обработката на събраните данни от проведените изследвания на пчеларството и птицевъдството в България през 2016 г. Събрани са и предварителни данни за селскостопанските животни, земеделските култури, плодовете, зеленчуците и лозята. 
 
За периода на управление на служебното правителство са признати седемнадесет нови организации на производители и групи на производители на земеделски продукти. Подадени са заявления и е започнала процедура за признаване на една организация на производители.
 
Срещи

За краткия си мандат проф. Бозуков беше посетен в кабинета си от редица представители на браншовите организации. 
 
 
Част от тях бяха във връзка с изменения в Наредба № 7 от  2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ и Наредба № 4 от 2015 г. за прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“. Имаше и срещи с животновъди, представители на  секторите „Плодове и зеленчуци“, „Тютюн“ и „Рибарство“. 
 
„Подобрено е партньорството между МЗХ и браншовите и неправителствените организации в земеделието. Осигурена е равнопоставеност и представителност на всички заинтересовани страни - в частност на секторите „Плодове и зеленчуци“, „Тютюн“, биологичното растениевъдство и животновъдство“, се казва още в отчета.
 
А по искане на бранш „Тютюн“ е предоставена възможност на представителите на тютюнопроизводителите сами да вземат решение за разпределението по сортови групи. Изготвени и  утвърдени са правила за дейността и организацията на Консултативния съвет по тютюн. 
 
Работни срещи с представители на Държавен фонд „Земеделие” са били проведени за разработване на указания по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ и подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ с цел своевременно решаване на възникнали казуси и недопускане на забавяне.
 
Био 
 
Въпреки че сектор биопроизводство продължава да изказва възмущението си от работата на служебния министър и неговите подчинени, в отчета на проф.Бозуков е записано, че има свършена работа на администрацията и в това направление. 
 
 
Стартирана е инициатива за обмяна на опит в сферата на биологичното производство относно системата на надзор и контрол с Министерство на земеделието на провинция Бавария, се казва в документа, а също така МЗХ е взело участие в изготвянето и съгласуването на Проект на нов регламент за биологично производство, който ще замени Регламент (ЕО) № 834/2007 относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти.
 
Финализирано е и изготвянето на План за действие за развитие на биологичното производство до 2020 г. 
 
Хидромелиорация
 
Изготвен е подробен отчет към 31 декември 16 г. за изпълнението на програмния бюджет на МЗХ по програма „Хидромелиорации“, подготвена е  документацията за учредяване на Управителен комитет по хидромелиорациите в съответствие с приетата през 2016 г.
 
 
Обща стратегия за управление и развитие на хидромелиорациите и защитата от вредното въздействие на водите.
Предприети са действия за определяне на приоритетните обекти за дейността на „Напоителни системи“ ЕАД, се посочва в отчета. 
 
Международни 
 
Стартирана е инициатива за извършване на проучване на пазара с цел установяване на евентуален двойствен стандарт в качеството на храни под една и съща търговска марка. Започнало е и сравнителното проучване на храни, които се предлагат на пазара в ЕС и у нас под една и съща търговска марка.
 
Тази инициатива е в резултат на извършено проучване от няколко държави от Централна Европа (страните от Вишеградската четворка) и повдигнатия дебат на високо равнище в Европейския съюз.
 
В отчета се казва още, че МЗХ е направило свои предложения и активно участва в дискусиите за бъдещето на Общата селскостопанска политика на ЕС.
 
 
Отделно са направени две нотификации пред ЕК. Едната е за изменение на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България за периода 2014-2018 г. , а другата е за  „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците“ за периода 2018-2022 г.
 
Подготвена е предстояща нотификация на схема „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“. 
 
Започнати са и процедури за преодоляване на възникналите проблеми за експорта на зърнени и маслодайни култури за Индия и Индонезия.