Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Вписване на промени в скица на земеделска земя

Не съм и предполагал, че може да има такова безумие.

В началото на месеца, с нотариален акт купих няколко земеделски ниви. Целта е развиване на малко стопанство и кандидатстване по мярка 141.
Отбелязвам, че преди сключване на сделката, от общинската служба по земеделие надлежно издадоха скиците на имотите, като си платихме експресна поръчка.

След като получих нотариалния акт, отидох в същата служба за да впиша промените, при което служителят ми обяснява, че нямало да стане в срок (7 дни), а най-малко месец трябва да чакам, защото (!!!) договорът с фирмата, която поддържала кадастъра (или каквото и да било там) бил прекратен и в момента течела процедура по подписване на анекс и той (служителят) нямал към кого да пусне поръчка за вписването. И ако отида на 7-мия ден ще ми даде писмено защо не може да ми издаде променените скици.
Да, ама на мене скиците след декември не ми вършат работа (мярка 141 е до края на годината).

Оттам се насочвам към директора на Областна дирекция по земеделие, който ме пренасочва към началник на служба, отговорна за кадастъра, и същия този началник ми обяснява, че знае за случая, но най-добре да пусна жалба до Министъра.

Оставям настрана факта, че служител в министерство ми обяснява как да информирам за вътрешно-ведомствен проблем неговия началник, вместо той ВЕЧЕ да е пуснал докладна или както там си кореспондират в днешно време, за да го информира за проблема и да намерят решение, докато подпишат анекса (или тече процедура за обжалване или каквото и да било).

И както ми казаха в Областната служба по съвети в земеделието "Ами да, помоли министъра той да впише промяната лично, след като подчинените му си..." да не продължавам.

Някой имал ли е подобен казус (чух че същия проблем го е имало преди 3 години при подписването на тези договори за обслужващи фирми).

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно - служба от едно министерство да ти иска да представиш актуален документ, който издава друга служба в същото министерство, а тази друга служба практически ти го отказва!

21.11.2012 в 14:57

 
Re: Вписване на промени в скица на земеделска земя

Само да отбележа, че няколко часа след разговора ми в областната дирекция пуснах и жалба до Министъра и ще видя дали мога да преборя тази закостеняла система.

21.11.2012 в 14:58

 
Re: Вписване на промени в скица на земеделска земя

Нищо учудващо няма в поведението на служителите.Ей това е България! Държава на абсурдите!Дано успееш да пребориш системата....пожелавам ти го от сърце,но се съмнявам много.

21.11.2012 в 15:19

 
Re: Вписване на промени в скица на земеделска земя

колега и при мен е така /Ст.Загора/,и ми казаха да ги потърся януари

21.11.2012 в 15:47

 
Re: Вписване на промени в скица на земеделска земя

Аз при всички положения ще преборя системата, защото или ще ми издадат скицата или ще приемат скицата със данни на предишния собственик, заверена на ръка, че служител, отговарящ за издаването на скиците е направил сверка с нотариалния акт и удостоверява промяната в собствеността!

Със сигурност следващото ми посещение в общинската служба ще бъде заедно с адвокат.

Системата с жалби не се бори, а със закони и защита на правата.
Ако ми провалят кандидатстването заради такива неизпълними изисквания, ще ги съдя да ми възстановят направените до момента разходи и ще ги осъдя. Не заради парите, а заради идеята, че трябва да се научат.

Все пак въпросът ми е, кой е отговорен за поддържане на актуални данни за земеделските земи - Министерство на земеделието или...?

21.11.2012 в 16:23

 
Re: Вписване на промени в скица на земеделска земя

Фирмите по поддръжка на кадастъра /картата на възстановената собственост сключват договор с Министъра на МЗХ след спечелване на търг. Тези фирми правят всички промени в регистрите и картите, в т.ч. и собствеността на земеделските земи, след като собственика или упълномощено лице представят в общинските служби вписан документ /както във вашия случай - нотариален акт/ и плати за услугата по 2 лв за промяна в регистъра на имотите и 2 лв за промяна в регистъра на собствениците/това е по Наредба 49/. Щом няма фирма - няма кой да регистрира документа. А от МЗХ, отдел "Договори", са длъжни да си следят фирмите и като видят, че наближава изтичането на договор, да си направят процедурата така, че да няма прекъсване. Но за съжаление срещу тях няма как да заведете иск. Единствено може да подадете заявление в общинската служба за регистрация на нот.акт и като изтече един месец, да ги съдите по АПК - че не са ви изпълнили административна услуга... И ще спечелите, общинската служба ще загуби, а МЗХ пак няма нищо да усети... Защото таксите по делото ще бъдат платени от бюджета на областната дирекция по земеделие... Най-добре е да се заведе дело на МЗХ, че не си гледат работата и не са осигурили условия за упражняване на права - собственост и т.н. - адвокатите си знаят. Ама се съмнявам нещо да излезе - живеем в БГ все пак...

21.11.2012 в 19:25

 
Re: Вписване на промени в скица на земеделска земя

Благодаря bibin. Че ще си потърся правата, това е максимално ясно. Именно, защото някои трябва да свикнат, че, да, живеем в България, но тя за добро или лошо е част от ЕС. Днес в 14:00 ще потърсим информация относно движението на жалбата. Надявам се, че ще се намери решение. Че са проспали изтичането на договора, то е пределно ясно. Замотаха ме, че в момента течала процедура по обжалване на решението за анекс от засегнати фирми, но то е 7 дневно, така че и това вече не върви - анекс могат да сключат, стига да са искали.

22.11.2012 в 09:21

 
Re: Вписване на промени в скица на земеделска земя

На 11-тия ден най-накрая задвижиха жалбата ми Естествено от вътрешни източници, аз вече зная, че са направени съответните опити да се реши въпроса, и май ще има благоприятно развитие. Стискайте палци, ще информирам как са го решили, за да може ако някой друг бъде изненадан със същия проблем преди Нова година, да знае как по-бързо да се оправи.

30.11.2012 в 16:10

 
Re: Вписване на промени в скица на земеделска земя

Все пак да пусна и завършек на темата, как завърши сагата - за радост с хепиенд.
Вчера от МЗХ се обадиха да ми кажат, че казуса е решен и скиците ще ми бъдат издадени до днес следобяд. Още вчера следобяд от Общинската служба се обадиха да ми кажат, че скиците са готови, за което днес следобед ще засладят с кутия бонбони в знак на благодарност за експедитивността.

Радвам се, че не само беше решен личния ми казус, а фонд Земеделие е дало съгласие от Общинските служби в които има такъв проблем до края на годината (област Пазарджик със сигурност, а може и някоя друга област) да могат да издават временни удостоверения за промяна на собственост на земи, които фонда ще приема при кандидатстване по мерките на ПРСР.

Браво на администрацията на МЗХ, че намери решение на този казус, при това в крайна сметка в прилични срокове (няма да има ощетени ЗП).

13.12.2012 в 11:49

 

Ще участвате ли в дискусията за новата ОСП на Европейската комисия?

 • Агротрон - М Агротрон - М

  Фирмата се занимава с внос на трактори, комбайни и земеделски инвентар от Европа. Фирмата вече...

   
  Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество съзадено на 6-ти март...

   
  Ири Трейд АД Ири Трейд АД

  Фирма „ИРИ ТРЕЙД” АД е създадена през 2003 г. с предмет на дейност:...

 • СД Драганови СД Драганови

  СД" ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ" е частна фирма създадена през 1991год. като...

  Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

 • Иновекс Земеделска Техника Иновекс Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП. ИНОВЕКС е марка позната на...

  Джи-Трак ООД Джи-Трак ООД

      Джи-Трак ООД, Велико Търново е официален представител на Кубота България, SMS...

  HL-TopMix HL-TopMix

    HL-TopMix е сред най-успешните предприятия за производство на комбинирани фуражи в...

 • Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

  Оптиком ООД Оптиком ООД

  ОПТИКОМ ООД е създадено през 1991 год като дружество със 100 % частен капитал. Основен...

  Евро Ферт АД Евро Ферт АД

  "Евро Ферт" АД е основан през август 1999 г. в Димитровград. Дружеството успя да...