Във Финландия с финансовата подкрепа на ЕС ще бъде стартиран проект за възраждането на рядка порода лапландски крави, съобщава agrostory.com.

Качествената вода е важна за млечните крави


Белите лапландски крави по своите размери са по-дребни в сравнение с другите породи. Собственичката на млечна ферма Хелена Импийо е добре запозната с нрава на тези животни.

Най-често именно белите лапландски крави стават лидери в едно стадо. Освен това те са много чувствителни и имат нужда от нежност и внимание. Доближават се по характер до кучетата. Безумно претенциозни и изискват особено отношение, в противен случай се обиждат, разказва Импийо.



Ако кравата е в лошо настроение, единственият начин да успеете да я издоите, е като я прегърнете или я погалите, допълва собственичката на млечна ферма. По думите й лесен начин да прилъжете животното е като му предложите шоколадови бонбони и лукчета. Вероятно на това се дължи по-сладкия вкус на млякото им, казва Импийо.

Лапландските крави дават по-малко мляко спрямо другите породи, но то е по-сладко и по-вкусно. Процентът на мазнини и протеини е висок. Съдържа още аминокиселини, които са изключително полезни за човека, подчертава ръководителят на проекта Lappari– Пяйви Сопела.

Основната причина за създаването на проекта, финансиран от бюджета на ЕС, е рискът от изчезването на породата.

Към днешна дата има по-малко от 200 лапландски крави.

Млекопреработвателите в страната възнамеряват да използват уникалното по състав мляко в качеството на суровина за производство на сладолед. Дори вече са налице първите заявки за доставка на суровината.