Масово явление е хора като взимат регистрации за земеделски производители, а в същото време да осъществяват чисто търговска дейност. 
Това разказа пред обектива на Фермер.БГ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) Владимир Иванов.
 
По думите му 90 на сто от нарушенията, които от ведомството констатират, са именно от такова естество. 
„Това е една доста мощна нелоялна конкуренция на българския производител“, обясни Иванов.   
 
 
Според данните, с които боравят в комисията, през пролетта броят на тези хора, пребиваващи в сивия сектор, се увеличава. 
„Но има една постоянна циркулация на хора, които са средно около 1500 – 2000 човека. Те се появяват по основните тържища“, каза Иванов и допълни, че решението за справяне с тях е да има постоянен контрол и работа с тях и най-вече законодателни промени, които да регламентират реда. 
 
„Всички трябва да излизат на пазара по реда и условията на Търговския закон. Не бива преференцията да действа по време на търговията, трябва да действа по време на производството. Когато преференцията се допусне в търговските отношения, винаги се води до някакво изкривяване и винаги се създават възможности за укриване на доходи, за недокументиране на сделки и като цяло за некоректни пазарни действия“, обобщи Иванов.