Тази година ще има хвърляне на зеле. Това съобщи за Фермер.БГ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов. Причината за тази крайна мярка е, че пазарът е пренаситен и има свръх предлагане.
 
 
„Цената в момента е около 50 стотинки, като за изкупуване на корен се дават между 8 и 10 стотинки. Такова явление наблюдавахме с дините през лятото. Това е криза от свръх предлагането и от начина, по който земеделските производители стъпват на пазара“, обясни Иванов.
 
По думите му основният проблем е, че нашите земеделски производители работят сами и след като залагат продукцията, не планират добре пазара.
 
„По този начин се получава това свръх предлагане, а след получаването на свръх предлагане, започват да търсят кризисни начини на реализация, които са невъзможни.
 
Тогава идва ролята на търговския капитал, който е значително по-силен и по-мощен и започва да извлича ползи. Резултатът от това е загуба за земеделските производители и съответно хвърляне на стока.
 
В това време на стагнация е престъпление да се допускат такива кризи, след като може да бъдат предварително планирани и избегнати“, коментира Иванов. 
 
 
 
Според него единственият начин е да се работи за сдружаване между фермерите.
 
„Това е другото пазарно оръжие за борба със сивата икономика. Едното е законодателното и контролната система, а другото решение за борба със сивата икономика е структурите да стават окрупнени и съответно прозрачни, да натискат пазара и съответно всякакъв вид паразитни играчи покрай тях по естествен начин да бъдат изхвърлени от пазара“, категоричен е Иванов.
 
По този начин производителите ще излязат на пазара, посредством собствени структури и по този начин ще накарат едрия бизнес да отиде при тях.
 
„Сблъсъкът е директен, всичко е прозрачно, фактурирано и на светло. И паразитни играчи не могат да намерят място в тая структура. Ако ние дори на 30 процента повторим този модел в България, резултатът ще е едни силни, завишени показатели в областта на селското стопанство, респективно хранително-вкусовата индустрия и т.н.“, допълни Иванов.