В края на седмицата ще бъдат изплатени отстъпките за газьол. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов по време на бизнес форум. 

 

Ясен е размерът на отстъпката от акциза на горивата

 

По думите му към настоящия момент са обработени 6 716 заявители на помощ, като ставката е 0, 40 лв. за литър. До края на седмицата от агенция  „Митници“ ще бъде получен бюджет за разплащане на 71 млн. лв. 

„Това беше дълга и сложна процедура – първо се въвеждаха фактури във всички общински служби, след което НАП ги прегледа. На база на тези прегледи бяха одобрени и кандидатствалите“, обясни Порожанов. 
 
 
Както Фермер.БГ писа от тази година процесът по кандидатстване за държавна помощ „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство” бе облекчен и заявленията се подаваха заедно с опис и копия от фактурите за закупено гориво за съответната година.
 
Отпадна задължението за водене на дневник. Максималното количество гориво, което подлежи на подпомагане се определя на базата на методика с разходни норми. Помощта се изплаща на земеделските стопани под формата на парични средства, а не както досега под формата на ваучери за гориво.
 
Порожанов каза още, че следващата седмица на фермерите ще бъдат изплатени до 600 млн. лв. директни субсидии за обработваемите земи.
 
За Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 той отчете, че до момента са договорени проекти за около 500 млн. лв. и тя, по негова оценка, върви добре. „Имаме в оборот приеми за над 2 млрд. лв.“, каза директорът на Фонда.
 
При последния прием по мярка 4.1 за инвестиции в стопанствата са подадени 3166 проекта. От тях над 1900 са подадени в последните три дни от обявения срок.
 
 
По предходния прием по мярката вече е започнало сключването на договори с фермерите. По мярка 4.2 следващият прием според Порожанов трябва да е в средата на 2017 г.