Големите производители на пшеница в Черноморския регион Русия и Украйна почти са приключили със сеитбата на пшеница, като Русия печели от хубавото време, докато ниските температури в Украйна излагат на риск посевите, коментират анализатори и търговци, пише електронното издание agriculture.com
 
 
Хубаво време в Русия 
Хубавото време позволи на фермерите в Русия да увеличат засетите площи и те очакват добра реколта.  
„Около три процента са площите, за които може да се каже, че са в по-лошо състояние“, заяви Роман Вилфанд от Хидрометеорологичния център на Русия  и допълни, че на прага на зимата страната е с добра подготовка. 
 
Площите с посеви тази година бият седемгодишен рекорд, а прогнозите са, че сеитбата ще продължи и следващата седмица. Общо засятата площ към днешна дата е 17, 2 млн. ха, като миналата година по това време са били 16, 3 млн. ха. 
Анализаторите в Москва предвиждат, че максимумът тази година може да е около 17, 4 млн. ха. 
 
Според Вилфанд  зимата тази година ще бъде по-студена от предишната, която беше доста мека за руските стандарти, но специалистът не очаква сериозни катаклизми.
 
В Украйна нещата не са перфектни 
Времето тази година не пожали Украйна. Лятната суша беше заменена от проливни дъждове през октомври. Поради тази причина площите, които са засети към момента са 5, 9 млн. ха. Това е далеч под прогнозираните 6,2 млн. ха, коментират анализатори от UkrAgroConsult.
 
Миналогодишните посери бяха разположени на 5,6 млн. ха, когато сушата накара фермерите да прекратят сеитбата. 
„Рязкото падане на температурите през ноември, предшествани от суша доведоха до голям риск от загуби на посеви“, пише в доклад на  UkrAgroConsult. Според анализаторите около 15 процента от сега засетите посеви ще бъдат презасети напролет. Миналогодишните загуби са били около 7 процента. 
 
Реколтата в Украйна зависи изключително много от влагата през есента, температурата на въздуха през зимата, но търговците са категорични, че засега е рано да се говори за лоша реколта. 
 
Според тях началото тази година не е било много добро, но ситуацията е далеч от критична. Прогнозите за реколтата следващата година са за 23,5 млн. тона, като за сравнение тя е била 26 млн.  тона тази година.