Днес се окачва да се проведе среща между организациите от сектор "Плодове и зеленчуци" и служебният премиер проф. ОгнянГерджиков, във връзка с недоволството на земеделските производители относно забавянето на плащанията за сектора по трите схеми за обвързано подпомагане.

 

Овощари: Обещаха ни да изплатят субсидиите до 31 март

 

"Ние просто искаме гаранция, че ще получим парите си в обявеното време. Пари има, но не са обработени документите. Единственото ни искане е държавата да работи по-бързо", каза Георги Василев, организационен секретар на Асоциацията на българския пипер (АБП), пред Фермер.БГ
 
По думитему ако не се извърши плащането навреме, много голяма част от производителите на плодове и зеленчуци няма да могат да закупят семена. 
 
"Всяка седмица закъснение води до по-малко плодове и зеленчуци на полето, а 4 седмици означават пълна загуба", категоричен е той.
 
 
Василев обясни, че производителите на пипер започват засяването на семена на 5-ти март, като това продължава до 25 март -30 март – най-късно.
 
„Ако на 30 март ни дадат 200 кг семена няма как да ги засадим за 2 дни. Необходими са поне 20 дни. За нас всеки ден е изключително важен, а едно такова забавяне е недопустимо. За всяко закъснение от една седмица се губи по 1 тон продукция от декар“, каза организационният секретар на АБП.
 
Василев смята, че ще получат исканата подкрепа и разбиране. Според него никое правителство не би желало да има работа с медии и с разгневени селскостопански производители.
 
 
"Въпреки всичко сме оптимистично настроени за срещата днес. Управляващите са склонни на разговор, а до колко ще вземат мерки е друг въпрос. Но не сме получавали толкова бързи отговори от правителствени лица при никое правителство до сега. Явно са си взели бележка от това какво са правили хората преди тях", коментира Василев.
 
Той добави, че на срещата днес освен основния проблем, ще бъдат разгледани и други въпроси.
 
"Искаме да поставим въпросите за липсата на работна ръка, за намалените площи за поливане, за недостъпността на големите търговски вериги, защото нашите производители трудно реализират стоките си във веригите", отбеляза Василев.