„Грийнпийс“- България и Селскостопанска академия (ССА) представиха първия си съвместен доклад, посветен на екологичното земеделие. Документът е на тема „Екологосъобразни методи и средства за контрол на вредителите при производството на домати“ и е фокусиран върху отглеждането на този толкова широко-разпространен вид култура у нас.
 
„Причината земеделието да е толкова важна част от дейностите на „Грийнпийс“ напоследък е, че нашата планета, която е и наш дом, има определен капацитет. И ако прекрачим границите на този капацитет, тя може да стане негостоприемна среда за живот. А точно това се случва с промените в климата, намаляването на биологичното разнообразие и замърсяването на почвите и водите с различни вещества.
 
Затова решихме да покажем, че има алтернативни методи за производство, те са ефективни и не са някаква отживелица от миналото, а напротив – те са част от нашата визия за бъдещето на земеделието“, заяви Меглена Антонова, координатор „Екологично земеделие“ в „Грийнпийс“- България.
 
 
От своя страна доц. д-р Винелина Янкова от Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив каза, че оптималното съчетаване на всички възможности, които са представени в доклада и максималното използване на ресурсите, които самата природа предоставя, може да даде алтернативна възможност за получаване на една много качествена, здравословна и чиста от пестициди продукция от домати.
 
Като се има предвид голямото разнообразие от вредители, болести и развалящи организми, засягащи доматите и други зеленчукови култури, използването на пестициди е едновременно разпространено и интензивно. Използването на синтетични химични средства не винаги е достатъчно ефективно и винаги създава значителни предпоставки за увеличаване замърсяването и нарушаване на биологичното равновесие на околната среда.
 
Проблемите с безопасността и качеството също заемат все по-важно място в производството и търговията с хранителни продукти. Икономическите щети са друга неизбежна последица от прекомерното разчитане на пестициди. На фона на това, обаче, има силно отстоявана позиция в някои академични среди, че пестицидите са необходими за бъдещия успех на модерното земеделие. Също така, изглежда, че това възприятие може би се споделя от много фермери. 
 
„Намерението на този доклад, на базата на изследвания, проведени от Института по зеленчукови култури към Селскостопанска академия и преглед на наличната литература, е да покаже, че голямо разнообразие от възможни решения вече са на разположение за борбата с вредители и болести в процеса на отглеждане на домати, като това се случва без използването на пестициди“, обясниха изготвителите на доклада.  
 
По думите им като предоставят информация и възможностите за използване на свободни от пестициди, методи за отглеждане на домати, те изразиха надежда, че ще помогнат за преминаването на този сектор на селското стопанство към прилаганетона методите на екологично земеделие.
 
 
„Подобен ход включва евентуалното прилагане на разнообразна комбинация от техники. Те включват методи, базирани на агробиоразнообразието, за увеличаване на устойчивостта към вредители и болести, екологични инструменти за борба с нашествия и инфекции в овощните градини, както и методи за развъждане на устойчиви на болестисортове, на базата на съвременните биотехнологии“, подчертаха от „Грийнпийс" и ССА.
 
Събитието беше част от кампанията за екологично земеделие на „Грийнпийс“ - България. В рамките на кампанията организацията неотдавна стартира онлайн платформата за екологично земеделие bg.farmers2farmers.org, както и програма за международен обмен на фермери. В рамките на програмата четирима български фермери ще се запознаят с практиките в екологичните ферми в Белгия и Франция.