Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Дамите в селското стопанство: Юлия Коюнджийска

Фермер.БГ обръща поглед към нежната половина на селското стопанство в специална анкета

Дамите в селското стопанство: Юлия Коюнджийска
Автор: Фермер.БГ

Юлия Коюнджийска е зам.-председател на Национална асоциация "Обединени български животновъди". Заедно със своя съпруг е във сферата на животновъдството от 25 години. Бизнесът им е семеен. Закупили са 2 ферми в град Кочериново, обл. Кюстендил - Овцеферма с 520 овце и кравеферма с 98 говеда и над 80 коне.

 

Дамите в селското стопанство

 

- Как виждате българското селско стопанство след 10 години?

- Надявам се, че ще бъде в много по-добро състояние от сегашното, по-развито, по-напреднало, все пак сме европейци. Много ми се иска да кажа, че животновъдството ще бъде един от водещите отрасли на селското стопанство в България, но тъй като върви ръка за ръка с растениевъдството, то надявам се, че селското стопанство като цяло ще придобие друг,  по-съвременен и по-надежден облик.

 

- Защо избрахте Вашето кариерно развитие да е в селското стопанство?

- Просто се наложи да го избера. Съпругът ми е този, който започна доста отдавна да се развива в тази сфера. Той е потомствен животновъд и земеделец. Аз се развивах в друга посока, педагог съм по професия. Специалността ми е "Начална училищна педагогика" и второ образование "Български език и литература". Работих в тази област пет години и след като съпругът ми взе решение изцяло да се отдаде на животновъдство и земеделие, започнах да му помагам. Така се случи, че напуснах работа и започнах да работя в тази сфера. Случи се преди доста време. И двамата започнахме кариерното си развитие успоредно – аз в административната част на фирмите, а той пряко в животновъдството и земеделието.

 

- Кои са най-ценните уроци, които научихте от практиката? 

- Много са ценните уроци. Едно от най-важните качества, което трябва да притежава човек в този бранш е търпението. Трябва да бъде много търпелив, защото нещата не се случват за часове - от днес за утре. Просто трябва време, трябва любов към животните и земеделието, всичко това е много важно. Има и други уроци, от които аз сама съм се учила. Научила съм се не само на търпение, работя с разум и сърце.  Разбрах също, че комуникацията с работещите хора в този отрасъл - колеги и работници е много важна, защото според мен те са малко по-различни от останалите хора, които ни заобикалят. Те са честни, неподправени и справедливи.

 

- Кое Ви амбицира?

- Нашият семеен бизнес се развива в областта на животновъдството и земеделието от 1992 г., когато създадохме първата ни семейна фирма. Това е времето преди да е имало европейски субсидии в България, дори преди да сме членове на Европейския съюз. И тогава ние пак сме работили в тази посока и сме развивали земеделие и животновъдство. Искрено се надявам животновъдите, земеделците и фермерите да не се интересуват изцяло какви субсидии ще получават, а да се отнасят с любов към този бизнес, а резултатите ще дойдат сами.

 

- Как подбирате хората, с които работите?

- Много трудно се намират кадри. Ние специално работим с местни хора и смятаме, че това е много важно, за да може тези хора да са отдадени на този бизнес и на работата си. Подборът е такъв, че трябва да обичат животните, правят им се инструкции специално за хуманно отношение към животните, за екипност в работата. Не искаме случайни хора, попаднали само затова, че нямат работа. Искаме хора, които наистина да се отнасят добре и към екипа, с който работят, и към животните. Това са основнитепоказатели,  като едновременно с това подборът е на базата и на предишен опит в сферата.

 

- Как се прави успешен агробизнес в България?

- Според мен това е един сериозен бизнес и първите неща, с които трябва да се започне, освен инвестициите са познания за самата област, добър юрист, добър адвокат, това е задължително и след това да се направи някаква фирмена стратегия. Без стратегия не става в животновъдството и земеделието, в това се убедих. Цели и стратегия – това е много важно. Стъпка по стъпка – смятам, че така се прави успешен агробизнес.  

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Дамите в селското стопанство: Ася Гочева
 
Дамите в селското стопанство: Антоанета Матева
 
Шест изключителни премиерни машини дебютираха на щанда на Фиамма
26.05.2017 | 5094 прочитания
Шест изключителни премиерни машини дебютираха на щанда на Фиамма
На щанда на компанията на БАТА Агро настоящите и бъдещи клиенти имаха възможността да се запознаят с машините отблизо

Ще кандидатствате ли по предстоящия прием на подмярка 4.2?

интервю
Грузия черпи опит от родни овцевъдни практики Грузия черпи опит от родни овцевъдни практики

Бека Гонашвили, президент на Асоциацията на овцевъдите в Грузия коментира проблемите в сектора, почерпения опит от България и новата ОСП, в интервю за Фермер.БГ