Днес, 14 декември, отбелязваме професионалния празник на ветеринарния лекар. Фермер.БГ честити професионалния празник на ветеринарите.
 
Тази дата не е избрана случайно. Преди 119 години на този ден за първи път е приет закон, регламентиращ ветеринарната дейност и санитарен контрол в България. До сега на този ден празнуват всички завършили ветеринарна медицина, независимо в коя от разнородните сфери на дейност в последствие са пряко ангажирани-практикуващи лекари, ветеринарни инспектори, администратори, научни работници, преподаватели, консултанти, търговци на ветеринарни продукти и т.н.
 
 
Министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева също поздрави практикуващите с днешния професионален празник. Тя изказа благодарност и признателност към работата на ветеринарите, благодарение на която българските продукти отговарят на европейските изисквания за качество.
 
„Вярвам, че и сега, в условията на усложнена епизоотична обстановка в Европа, Вашите усилия, знания и опит ще предпазят страната ни от болестите, които могат да засегнат не само икономиката, а и здравето ни“, отбеляза в поздравителния адрес Десислава Танева.
 
Министър Танева благодари и за преодоляването на голямото предизвикателство, свързано с болестта Заразен нодуларен дерматит. 
 
„Справихме се благодарение на Вашия професионализъм и всеотдайност. Затова и еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис оцени високо свършената работа, като даде страната ни за пример в Европа. Желая Ви много успехи. Продължавайте да бъдете все така всеотдайни и отговорни ! Честит празник!“, допълва тя.
 
 
Изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев също отправя поздравления към своите колеги.
 
"Тази година беше година на изпитание за ветеринарните лекари в България. Бяхме изправени пред голямо и ново за нас предизвикателство, каквото е заболяването Заразен нодуларен дерматит. Ние заедно успяхме да се справим с него. Продължавайте да бъдете отдадени на професията. Нашата работа е да бъдем полезни на обществото. Грижейки се за здравето на животните ветеринарния лекар осигурява безопасността на цялата хранителна верига. Желая здраве и благоденствие на Вас и Вашите семейства", пише в поздравителния адрес д-р Илиев.