През периода януари - юни 2017 г. от страната са изнесени 15,4 хил. тона пресни зеленчуци и 15,1 хил. тона пресни плодове, съответно с 2% повече и с 27,9% по-малко спрямо същия период на предходната година.
 
Най-голям принос за увеличение на общия износ на пресни зеленчуци имат доматите, чиито експорт нараства над два пъти на годишна база, до 4,2 хил. тона. Увеличение се отчита и при изнесените количества чесън, пиперки, картофи, зеле, тикви и патладжани – от 19,3% при чесъна до над два пъти и половина при патладжаните. 
 
От друга страна, износът на праз, краставици, гъби, лук и моркови и репи се свива с между 20,1% и 88,4%, най-значително при гъбите. 
 
Спадът на общия износ на пресни плодове през първото полугодие на 2017 г. се дължи основно на намаление на експорта на дини – с 2,2 хил. тона - 42,3%, ябълки – с 2 хил. тона - 98,1% и цитрусови плодове – с 1,9 хил. тона - 21,9%, което включва и реекспорт на продукти, които не са произведени в България. 
 
Съществено намаление се наблюдава и при износа на пъпеши с 86,6% и грозде с 55,5%. Същевременно, износът на череши, черупкови плодове, ягоди, вишни, праскови и кайсии нараства с между 7% - череши и над два пъти кайсии.