Според специалисти намаляването на употребата на антибиотиците в животновъдството е крайно необходимо, съобщиха от електронното издание Грийнтех.
 
Ново изследване сочи, че масивната употреба на антибиотици в селското стопанство представлява критична заплаха за общественото здраве по света. 
 
"Крайно необходимо е намаляването на употребата на антибиотици в животновъдството. Ограничаването им до минимум е изключително важно, ако искаме да останат ефективни редица животоспасяващи лекарства, предназначени за борба с тежки бактериални инфекции", казва Джим О’Нийл, ръководител на изследването и бивш главен икономист на Goldman Sachs.
 
О’Нийл коментира, че е бил потресен да установи, че в много държави по-голямата част от употребата на антибиотици се случва при животните, а не при хората. В САЩ повече от 70 % от използването на антибиотици е при животни, „това създава голям риск от резитентност“.
 
"Всяко използване на антибиотици подпомага развитието и разпространението на т.нар. „супер-микроби“ – бацили, които стават резистентни към лекарствата и могат да оцелеят при всякакви форми на лечение. Резистентността на микробите към антибиотиците може да коства живота на около 10 милиона души годишно, а като пари да струва около 100 трилиона долара годишно към 2050 г., ако проблемът не бъде овладян", обяснява Джим О`Нийл.