100 000 лева е утвърденият финансов ресурс по схема на държавната помощ „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани, осъществяващи директни доставки на малки количества суровини и храни от селскостопански животни” за 2017 г. Това стана ясно след заседание на Управителния съвет (УС) на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).
 
 
По самата схема за държавна помощ е възможно възстановяване на 50 % от извършените разходи за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за осъществяване на директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. В обхвата на схемата се включва закупуването на млекомати, построяването или приспособяване на съществуваща сграда/помещение за нуждите на обект за търговия на дребно, закупуването на хладилници, хладилни витрини и друго специфично търговско оборудване.
 
 
Общият бюджет по схемата, предвиден до 2020 г., е в размер на 6 000 000 лева. Той е изчислен на база действителния размер на средствата, усвоени от кандидатите за периода 2011-2013 г.