От 1 декември европейските земеделци ще получат допълнително 435 милион евро от неизползвания резерв, който бе предвиден за кризисни ситуации в сектора, съобщиха от ЕК.
 
 
Още през 2013 година се създаде реформа на ОСП, с която бе решено, че определена част от директните плащания за европейските фермери, ще бъде заделена в резерв, с който да може да се реагира адекватно при селскостопанска криза. Този резерв може да бъде мобилизиран когато годишният бюджет не е достатъчен, за да финансира нуждите на сектора, както и да се използва като помощ при извънредни мерки в кризисни ситуации. Ако тази сума не се използва до края на годината, то той се връща на земеделските производители. 
 
[news]
"Тази година беше трудна за много фермери и редица пазарни сектори, въпреки това, аз съм доволен, че ЕК бе в състояние да отговори със серия допълнителни мерки за финансиране в сектор Земеделие, без да се налага задействаме на този резерв. Всичко това означава, че ние сме били в състояние да реагираме при различни ситуации без да намалим европейското субсидиране, предвидено за селското стопанство“, каза еврокомисарят Фил Хоган. 
 
От въвеждането на резерва през 2013 година, той не е бил използван. Приспадането се прилага само за директни плащания над 2000 евро и все още не се отнася за страните България, Хърватия и Румъния, тъй като директните плащания, при тези държави все още не са били въведени напълно към момента на определяне на тазгодишния бюджет на ЕС.