Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

ЕС възобновява вноса на биологични продукти от Норвегия и Исландия

Това се случва отново след 8-годишна пауза, заради остарели правила

ЕС възобновява вноса на биологични продукти от Норвегия и Исландия
Автор: Фермер.БГ
снимка: © bstseafood.com
Биологични продукти от Норвегия и Исландия отново могат да бъдат внасяни в Европейския съюз (ЕС) и продавани, след като съответните разпоредби бяха включени в споразумението за Европейското икономическо пространство (ЕИП).
 
Дългоочакваното решение, взето в петък, 17 март от Съвместния комитет на ЕИП, слага край на 8-годишен период, по време на който производителите на биологични продукти от Норвегия и Исландия (засегнатите страни от ЕИП) спазваха остарели правила, които вече не се прилагат в ЕС. В резултат от приемането на това решение вносът на биологична сьомга, произведена и сертифицирана в съответствие с разпоредбите на ЕС, с произход от страните от ЕИП, ще може да се възобнови от 18 март 2017 г.
 
Комисарят по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган приветства решението.
 
„Доволен съм, че нашите партньори от ЕИП разбраха важността на общите стандарти и ползите, които те носят за производителите и потребителите от двете страни. Правилата гарантират еднакви условия на конкуренция между производителите от ЕС и ЕИП, което е от взаимна полза. Комисията никога няма да приеме каквото и да е понижаване на нашите високи стандарти за продуктите, които се произвеждат, внасят и продават като биологични. Нашата роля е да гарантираме доверието на потребителите и надеждността на логото на ЕС за биологични продукти“.
 
ЕС прие за пръв път правила за биологичната продукция и нейното етикетиране през 1991 г., но ги актуализира през 2007 г., като в много случаи правилата станаха по-строги. През 2009 г. бяха въведени допълнителни правила за производството, като през януари 2015 г. те вече станаха задължителни за производителите в ЕС.
 
По-специално що се отнася до правилата на ЕС за аквакултурата, те от своя страна засегнаха производителите в страните от ЕИП и вносителите и преработвателните в ЕС. Органите на ЕИП забавиха включването на новите разпоредби поради неуредени искания за дерогации по някои технически пунктове, по-специално относно използването на рибно брашно за хранене на преживни животни и степен на гъвкавост относно етикетирането. Тези искания вече са оттеглени.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

НИК с поглед към бъдещото на прецизното земеделие
23.06.2017 | 3377 прочитания
НИК с поглед към бъдещото на прецизното земеделие
Традиционно НИК взе участие в най-голямото селскостопанско изложението у нас

За какви кадри изпитва „глад“ агросекторът?

интервю
Ангел Вукодинов: В българското земеделие липсва планиране Ангел Вукодинов: В българското земеделие липсва планиране

Никъде няма писана формула за успешен агробизнес в България, трябва постоянство, смята председателят на Контролния съвет на НАЗ

news