Животновъди от цялата страна ще излязат  на национален протест пред Министерство на земеделието и храните утре, 30 януари 2017 г. в 11:00 часа. Това каза председателят на Национална овцевъдна асоциация (НОА) Янка Попова пред журналисти в БТА.
 
Промени в Наредба №3
 
В понеделник фермерите ще протестират срещу промените в Наредба №3, касаещи директните плащания.
 
 
Според проектонаредбата само животновъди, отглеждащи млекодайни животни под селекционен контрол, ще бъдат задължени да доказват продукцията си. По време на срещата стана ясно, че от Национална овцевъдна асоциация (НОА), Асоциацията за развъждане на млечни породи кози (АРМПК) и от Асоциацията за развъждане на млечни породи овце са подготвили oтворено писмо до президента Румен Радев, в което ще бъдат посочени причините за недоволството  на фермерите и това, че са против разединението на браншовете в държавата.
 
"Това беше преломният момент, писахме становища и предложения, но не се вземаха никакви решения. Нашите предложения не бяха чути. Наредба №3 е дискриминация на млечното животновъдство", каза Деан Тодоров, председател на АРМПК.
 
„Искаме равни права и задължения за всички нас, които ще участваме в някакво подпомагане“, коментира Янка Попова.
 
Избор между европейско и държавно подпомагане
 
 
Животновъдите ще стачкуват и срещу това, че от тази година участниците по схемата за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол трябва да избират коя от двете помощи да получат - Схемата за обвързана подкрепа или Схемата за преходна национална помощ за високо продуктивни овце-майки и кози майки.
 
 
„По схемата за обвързана подкрепа участват около 300 хил. животновъди, от които около 130 хил. просто ще получат едни пари без да правят никакво усилие, а останалите ще работят, ще произвеждат, ще търсят пазари и ще се опитват да доказват продукцията си с фактури за продадено мляко. Ние не сме против това да доказваме продукция. Не сме съгласни с това, че за другите 2 категории важат различни правила – нека щом ще се доказва, то да се доказва от всички“, коментира още Попова.
 
Нужда от промяна в Наредба №26
 
Фермерите, които ще излязат в понеделник пред МЗХ се обединяват в идеята, че трябва промяна и в Наредба №26.
 
 
По думите им нужно е отпадане на заложените, според тях несправедливи, ограничения за директните продажби, количествата преработка, както и ограничаване на продажбите в определени административни области.
 
„Протестът в частта си за Наредба №26 е заради това, че за да се получи подпомагане по схемата за селекционен контрол, трябва да се представи продукция. Само 30% от нея обаче ние може да преработваме, докато другите 70% трябва да предадем задължително на мандра. Разликата е в това, че при тези 30% себестойността на 1 литър мляко (когато фермерът я преработва), печалбата е 2,50-3,00 лв. за литър мляко и тя остава у него. Докато когато се продава на мандри, фермерът ще получи 1,00-1,20 лв. за литър мляко т.е държавата ни казва вие сте длъжни да продавате на ниски цени, за да може да ви издадем документи и да получите субсидия“, обясни Деан Тодоров.
 
Цялостна промяна
 
Председателят на АРМПК допълни, че обсъждане на Наредба №3 изтича днес, 29 януари, именно това е и причината протестът да бъде на 30 януари. 
 
 
„Искам да отбележа, че те нямат нищо общо с политическата ситуация в страната. Въпросът е обществото да разбере и да е наясно, че има проблем“, каза Тодоров.
 
Съпредседателят на НОА отправи призив към пълна промяна на отношението към бранша.
 
"Желаем продължаване на промяната в МЗХ след петъчните уволнения на зам.-министрите. Исканията ни са за освобождаване на директора на дирекция "Животновъдство" и началник отдел "Животновъдство". Също така назначаване на съветник по животновъдството към министъра в рамките на служебния кабинет", категоричен е Симеон Караколев.
 
Другите за стачните действия
 
 
Пред Фермер.БГ председателят на Национална асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов определи стачните действия на НОА и АРМПК като неправилно насочени. 
 
 
В отворено писмо до медиите пък бившият председател на НОА Бисер Чилингиров изтъкна, че обикновените, честни и работливи овцевъди трябва да настояват за справедливост и изчистване на българското земеделие от „субсидаджиите“, които създават образа на животновъда - непрекъснато мрънкащ и недоволен готованец, който освен да гледа как да получи публични пари, друго нищо не прави.