Жътвата на маслодаен слънчоглед приключи. За това съобщиха от министерството на земеделието и храните (МЗХ). Към  17 ноември са прибрани  1 701 100 тона от културата. Това е със 7,3 процента повече спрямо предходната година, отчитат от министерството и допълват, че това се дължи на повишения добив от 6,7 на сто. 
 
 
Към този момент продукцията от царевица за зърно възлиза на 2 201 000 тона. Тук повишението е с 6,4%  процента над миналогодишните резултати. Тук причината е комбинация от по-бързо прибиране на реколтата тази година и лек ръст на добива от декар, обясняват от МЗХ. 
 
 
Реколта от пролетници
Според данните на агроведомството  продукцията от пипер, пъпеши и картофи е с между 2,8% и 8,9% по-ниска на годишна база, докато производството на домати и дини нараства съответно с 4,2% и 16%. 
 
Сравнено със същия период на миналата година, при средния добив от пипер, дини и пъпеши се отчита повишение с между 9,8% и 18,7%, а при този от домати и картофи – леко понижение, съответно с 0,7% и с 3,1%.
 
 
Трайни насаждения и етерично-маслени култури 
Данните показват, че има намаление на производството на повечето основни овощни видове спрямо отчетите за миналата година. Причината за това е понижението на средните добиви, категорични са от МЗХ. 
 
Най-съществено е понижението на добивите при крушите и черешите - съответно с 19,5% и 22 процента. По-умерено е положението при сливите, прасковите, ябълките и вишните (в рамките на 5 – 11,8%). 
 
От друга страна производството на ягоди, кайсии и малини нараства с между 1,4% и 13,5%.
 
 
Към момента производството на десертни и винени лозя е съответно с 13,3% и 23,4% под нивата отпреди една година, като се наблюдава намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив.
 
Продукцията от маслодайна роза се увеличава с 44,5% на годишна база, а тази от лавандула – с 4,7%.