През изминалите няколко години се отчита нарастване на нелегалния внос и търговия с продукти за растителна защита (ПРЗ), алармираха от Асоциация Растителнозащитна индустрия България (АРИБ).
 
Тази тенденция се наблюдава от производители, органи на властта и крайни потребители по целия свят. В България също нараства предлагането на нелегални продукти за растителна защита, които в повечето случаи съдържат вещества и добавки, забранени за употреба в целия Европейски съюз.
 
АРИБ работи активно с компетентните власти – БАБХ, Митници, Полиция, ДАНС против разпространението на фалшиви и нелегални продукти за растителна защита.
 
 
Създаването на добри връзки между институциите на експертно ниво е добър резултат от нашите действия, защото води до възможности за бърз обмен на информация и обратна връзка.
 
От началото на годината при проверки на границата са конфискувани 6744 л и 473 кг продукти от контрабанден внос и на нарушителите са съставени актове по Закона за митниците. Контрабандните пестициди са иззети и подлежат на унищожаване.
 
От БАБХ са предприети засилени проверки както на границите, така и във вътрешността на страната, против търговията и употребата на нелегални продукти за растителна защита.
 
 
Решителните мерки против контрабандния внос ще повлияят положително и политиката за противодействие на икономическите престъпления, тъй като вносът и употребата на нелегални ПРЗ са свързани с укриване на доходи и данъци – фактори с крайно негативно отражение върху легалната икономика.
 
Освен икономическо престъпление, търговията с фалшиви и незаконни пестициди е престъпление срещу човешкото здраве, здравето на растенията и околната среда, в резултат на неизвестния състав на продуктите. 
 
Фалшивите и нелегалните  пестициди не са регистрирани и не са тествани, за да се докаже тяхната безопасност.
 
Същевременно земеделските производители рискуват своята продукция, тъй като веществата, съдържащи се във фалшивите и нелегални препарати могат напълно да унищожат реколтата и да доведат до огромни финансови загуби за фермерите.
 
Щетите и рисковете от използване на фалшивите и нелегални пестициди са:
 
Увреждане или пълно унищожаване на третираните култури, защото съставът и дозировката не са доказани у нас;
Могат да съдържат вещества, които не са одобрени за употреба в ЕС и вредят на здравето на хората, застрашават флората и фауната, водата и почвата;
Неизвестни остатъчни вещества в хранителната продукция, което да наложи нейното унищожаване;
Рискове за здравето на земеделските производители и операторите, които ги прилагат;
Предлагат се от нерегистрирани търговци, които не носят отговорност за последствията;
Санкции на земеделските поизводители за нарушения на Закона за защита нарастенията за неправомерна употреба на пестициди; 
Риск земеделските поизводители да не получат субсидии, застрашаване на доходите и репутацията им.
 
 
Понякога е много трудно да се различат истинските от фалшивите продукти.
 
За да защитят своето здраве, своите посеви и доходи, земеделските производители трябва да бъдат бдителни, когато купуват пестициди:
  • Продуктите трябва да са с етикет на български език 

- който е трайно закрепен към опаковката

- с име на вносителя и притежателя на разрешението

- с пълни инструкции на български език 

  • Купувайте само от регламентирани обекти
  • Доставчиците трябва да имат разрешително

- със сертификат за добри търговски  практики 

- виртуалните доставчици също трябва да имат разрешително

  • Винаги изисквайте фактура и/или касова бележка

- Ако на фактурата е означен продукт различен от този, който е доставен, настоявайте за нова фактура или върнете продукта на доставчика

  • Специалните оферти и / или прекалено големи отстъпки са често измамни
- Защото евтиното често излиза по-скъпо!
  • Ако се съмнявате: Свържете се и се консултирайте с инспекторите от съответната Областна Дирекция по Безопасност на Храните.
 
От АРИБ призовават земеделците да са бдителни какво и от кого купуват препарати и добавят, че само разрешените продукти могат да гарантират здравето, доходите и чистата околна среда.