Започна най-голямото изложение за земеделска техника в страната – БАТА АГРО 2017. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри десетото юбилейно издание, което се провежда в Стара Загора.
 
 
Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА) е посредникът между световните нови технологии и родните земеделски стопани. Доказва го десетото юбилейно издание на БАТА АГРО в Стара Загора, коментира Тодор Николов, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника. 
 
 
По думите му през годините изложението се развива изключително добре. В тазгодишното изложение участват 218 фирми, които са разположени на обща площ от 35 000 кв. метра. За първи път се поставя акцент на сектор „Животновъдство“, като над 20 фирми от цялата страна заемат площ от над 1000 кв. метра.
.
“Една от основните цели на Асоциацията е да създаде нормален пазарен климат в сектора“, подчерта Николов. 
 
Според него за търговците е по-добре да няма субсидии за земеделска техника, защото така стопаните нямат грешни очаквания и могат реално да решават каква техника да закупят и кой е най-подходящият момент. 
 
 
„Честата смяна на правителствата у нас също не влияе добре на пазара“, добави Николов. 
 
Според него на България й е необходима дългосрочна програма за развитието на земеделието. Въпреки стремежа си да отреагират на всяка пазара ситуация търговците трудно биха се справили със спрелия пазар. 
 
„Изключително важно е да не се създават административни пречки пред стопаните, за да могат те да движат бизнеса си напред. Системата за точкуване на проектите, свързани със закупуване на агромапини, е безумна. Залегналите вътре критерии са меко казано неадекватни, каза още Николов.