Повече от 10 години отглеждам грах, но тази ще е последна. Все още не мога да си взема парите за миналата година от фирма изкупвач. Това каза за Фермер.БГ зеленчукопроизводителят Стоян Динов.
 
 
Динов отглежда 420 декара с пролетен грах в плевенското село Горни Дъбник. 
 
 
"При отглеждането на пролетния сорт грах почвата се обработва по същия начин както при фасула и соята. Предсеитбената се свежда само до еднократно култивиране с брануване или само брануване, тъй като сеитбата се извършва веднага щом се стопи снегът и е възможно влизането в нивата.
 
Ако от есента са останали плевели или земята е спластена, пролетното култивиране е задължително. При чиста от плевели почва може да се мине еднократно с брана или да се сее без обработка със сеялка за директна сеитба", обясни зеленчукопроизводителят. 
 
 
Динов добави, че на плодородна почва грахът няма нужда от торене, защото се задоволява с въздушния азот, усвоен от грудковите бактерии, а останалото се съдържа в почвата в достатъчно количество. Торенето с микроторове и извън кореновото подхранване също имат голям ефект и трябва да се прилагат както при соята и фасула.
 
"При сеитбата на пролетните сортове грах трябва да се знаят устойчивостта им на засушаване и продължителността на вегетацията. Те се засяват при първа възможност след стопяването на снега", допълни той.
 
 
По думите му бобовете на граха узряват неравномерно, което създава трудности при прибирането му. Във влажно и променливо време се допускат големи загуби от оронване на долните бобове, които са най-добре развити, но прибирането на граха преди прецъфтяването също не е добре.
 
"Насажденията трябва да се наблюдават постоянно, но трябва да е ясно, че не може да се обере на 100%", каза Динов. На българския пазар цената за килограм грах е 0,40 – 0,50 лв./кг без ДДС.