Цена на краставицата – лев, цена на домата – под лев. Производителите не могат да покрият разходите, които са направили, с тези приходи. Това каза за Фермер.БГ Атанас Кунчев, изп. директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

 

Атанас Кунчев: Това е най-лошата година от доста време насам

 

Според него причината е във вноса, следствие на руското ембарго, защото страните, които са изнасяли за Русия, в момента изнасят за България, а страната ни не съумява да защити пазара си. 

 

„Разходите са високи, а приходите - доста ниски. Хората виждат, че са на загуба“, коментира Кунчев.

 

По думите му другият голям проблем е с работната ръка – няма работници, а ако има, те не са достатъчно квалифицирани. Хората осъзнават, че няма кой да работи в оранжериите, а продукцията стои, загнива, бракува се, вместо да се продаде - се хвърля, категоричен е производителят.

 

„Това е труден момент за зеленчукопроизводителите, особено при оранжерийните производители. Какво трябва да се направи ли? Хората са направили това, което е трябвало. Надяваме се, че министърът ще ни обърне внимание и това производство ще се вдигне“, заключи Атанас Кунчев.