До 29 септември 2017 г. трябва да се предаде за одобрение проект на изготвените документи за разработване на географска информационна система (ГИС). Програмата ще се ползва за нуждите на Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020г. (ПРСР 2014-2020). Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на депутатски въпрос за регистрацията на правни основания за ползване на земеделските земи у нас.
 
 
"По силата на Закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, правните основания за ползване на земеделски площи предвижда да се регистрират в специализиран софтуерен продукт, създаден от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). В последните години министерството на два пъти стартира обществени поръчки за изграждане на подобрена интегрирана система, които по различни причини не са финализирани. Към настоящия момент от 1 септември 2017 г. е назначена работна група, която да изготви технически спецификации, критерии за подбор и т.н, с предмет „Разработване на географска информационна система (ГИС)“, коментира министър Порожанов.
 
Той добави, че още ще през 2011-2012 г. министерството вижда тази необходимост от система, която да съхранява, обработва, контролира и обновява личните, пространствените и атрибутивни данни, поддържащи основните дейности на министерството и да управлява свързаните с тях процеси.
 
„Към момента данните за регистрираните правни основания за земеделски площи в МЗХГ съществуват в децентрализиран вид като набор от специализирани софтуерни модули, предназначени за:
регистрация на данни за собственост върху земеделските земи, включително и графична част (Ферма - Регистър на земеделски земи);
регистрация на правните основания за ползване на земеделските земи – договори за наем, за аренда, за съвместна обработка и др., споразумения за създаване на масиви за уедрено ползване, включително и графична част (Ферма Ползване).
Крайният резултат е, че чрез тези специализирани модули е възможно да се предостави информация в текстови и графичен вид относно регистрираните в общинската служба по земеделие правни основания за ползване за всички поземлени имоти към определена дата, независимо от самото основание – собственост, договори, споразумение и др., и данни за ползвателите им“, обясни Румен Порожанов.
 
Стопанинът на агроведомството подчерта, че след всяко изменение и допълнение на нормативната уредба, регламентираща поземлените отношения и ползването на земеделските земи, задължително следва и надграждане на съответния специализиран софтуер.