Стъртъпът BovControl от Сао Пауло вече 5 години се намира на пазара на агротехнологии и се опитва да обедини всички съществуващи технологии, които позволяват да се контролира местонахождението, здравословното състояние, теглото и поведението на кравите посредством едно приложение, съобщава aggeek.net.

Мобилни приложения в полза на лозарите

Основателят на стартъпа Данило Лиао нарича своята разработка „Интернет на кравите“ по аналогия на Интернет на нещата (IoT).

Как работи BovControl?

За да използват BovControl, фермерите на първо място трябва да въведат в приложението базови данни за кравите, включително дата на раждане, лекарства, ваксинации, тегло и др.



Приложението работи онлайн или в автономен режим. Данните може да се съхраняват и в облак.

Фермерите могат да използват всяка технология за натрупването на данни за кравите – от обичаен маркер на ухото до смарт яка с Bluetooth, който може да събира данни за температурата и местонахождението на животното. Като резултат приложението концентрира на едно място данните и ги систематизира. Така фермерите получават прогноза за бъдещето на кравите.

Ако отбележите, че кравата е бременна, приложението ще предскаже датата на раждане и ще ви уведомява за наближаващото събитие. Освен това приложението е способно да регистрира дали една крава произвежда по-малко мляко, отколкото се предполага. Системата известява фермера за наличието на такива крави и може да даде препоръки за диагностика на здравословното състояние.

По този начин колкото повече технологии използва фермерът за мониторинг на животните, толкова по-ефективно ще работи приложението.

Ако разполагате с кантар с Bluetooth, приложението се синхронизира с устройството и съобщава кога животното е достатъчно голямо, за да се изпрати в кланицата.



Към днешна дата BovControl се използва в хиляди ферми из цял свят, но най-голям е пазарът за компанията в Бразилия, тъй като там има повече крави, отколкото хора.

Освен това приложението е популярно в САЩ и страните в Латинска Америка.

На базата на BovControl се разработват и други приложения, които имат за цел да обединят различни технологии за животновъдство. Например неправителствената организация Aliança da Terra разработва свой продукт, който ще позволи на млечните компании по-добре да анализират историята и обема на продажбите на млечни продукти.

Подобно на Интернет на нещата в прецизното земеделие, „Интернет на кравите“ може да се превърне в отлично решение за систематизация на постоянно увеличаващия се обем от данни в селското стопанство.