От името на българските биоземеделци се присъединяваме към тревогата на нашите колеги от Националната асоциация на зърнопроизводителите, от сътресенията, които се случват в Министерство на земеделието и храните и най-вече в Държавен Фонд „Земеделие“. 
 
 
Това се казва в отворено писмо на Българската асоциация биопродукти до президента Румен Радев, премиера проф. Огнян Герджиков и министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков. 
 
„Прибързаните и необмислени кадрови промени в разгара на кампанията по изплащане на субсидии за стопанската 2015/2016 г. могат да доведат до много сериозни проблеми за всички земеделски производители. Свидетели сме на забавяне на изплащането на субсидиите по основната схема СЕПП, като над 11 000 фермери едва сега получават първото си плащане. За пръв път от години няма ясен индикативен график за предстоящите плащания по схеми от директните плащания и мерките на площ от ПРСР. Тази неизвестност поставя земеделците в много затруднено положение, имайки предвид факта, че голяма част от тях ползват кредити, които до момента не могат да обслужват, а трябва да подготвят и предстоящите пролетни агротехнически мероприятия“, заявяват от асоциацията в писмото си. 
 
 
Според тях има голям риск от провал на предстоящата кампания по подаване на заявления за настоящата стопанска година, която трябва да стартира на 1 март 2017 г. от БАБ допълват, че в момента са в ход промени на нормативната уредба, като се дават сигнали за промени в различни посоки, а фермерите са поставени в ситуация на пълна неяснота в какъв вид ще бъдат публикувани изменените наредби.
 
„Бихме искали да припомним, че основната цел на служебното правителство е подготовката на парламентарни избори и осигуряването на плавен преход между две редовни правителства. Съществените промени и реформи в хода на изпълнение на кампанията по директни плащания и изпълнението на ПРСР, извършени в краткия срок на действие на правителството и без възможност за сериозен дебат с бранша, могат сериозно да застрашат нормалното им протичане и изпълнение“, заявяват от БАБ.
 
Те са убедени, че е необходима спешна тристранна среща между ръководствата на сериозните браншови асоциации в сектора, министъра Бозуков, премиера Герджиков и президента Радев. 
 
На тази среща от БАБ настояват да се обсъдят възникналите притеснения на бизнеса и „да се предпази служебното правителство от необмислени действия и влияние на различни заинтересовани от сътресения кръгове“, се казва още в писмото.
 
„Българска асоциация биопродукти заявява готовността си да защитава съвместно с останалите земеделски асоциации правата на българските фермери и да не допусне блокиране на работата на Държавен Фонд „Земеделие“, на каквото бяхме свидетели преди три години“, категорични са от асоциацията.