Къде с по-обрани думи, къде с не толкова, общото мнение за работата на служебното ръководство на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) повече клони към отрицателен атестат и то само за три месеца. 
 
 
Мандатът на проф. Христо Бозуков  и неговите заместници стартира на 27 януари. 
Първият им работен ден започна със заседание в министерския съвет и разлято мляко пред повереното им ведомство. 
 
Наредбите 3 и 26 изкараха животновъди от фермите. 
 
 
Симеон Караколев, НОА: 
„Проф. Георги Желязков е диалогичен човек. Мисля, че с хора като него може да се работи, оттам нататък е луда работа. Разочарован съм от проф. Бозуков. Специално за Наредба 3, той сам видя, че нещата не бяха така, както ги представяха други фактори от министерството, но в един момент и той абдикира. Тогава експертите не искаха да променят наредбата, за да не се забави кампанията. Идеята беше кампанията да тръгне 23-25 март. Ние затова и не продължихме с натиска върху министерството, защото се съгласихме с аргумента, че ако забавим кампанията, ще се стигне реално до положението, в което сме в момента“.  
 
Два работни дни след това проф. Бозуков остави безмълвни агросредите като поиска оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Румен Порожанов, като лаконичното обяснение и към днешна дата е „назряло обществено недоверие към ДФЗ“. 
 
Енергичността на това решение смути бранша и последваха срещи с министъра и служебния премиер, в които фермерите бяха уверени, че тези рокади няма да накърнят работата им. След две седмици фондът вече имаше нов изпълнителен директор – заместникът на Порожанов Живко Живков.
 
На 21 февруари фондът публикува индикативния график за директните плащания за Кампания 2016. 
Това отприщи вълна от недоволство. На изложението АГРА в Пловдив министър Бозуков беше посрещнат от възмутени земеделски производители, които обявиха, че графикът ще забави плащанията с цял месец. 
 
Овощарските организации също изразиха недоволството си и инициираха срещи с ръководството на МЗХ и фонда. 
 
 
Живка Гроздева, Асоциация на овощарите в България
„Проблемите в сектор овощарство се задълбочиха през изминалите няколко месеца. Трудно ми е да кажа, че работихме добре със служебното ръководство на МЗХ, тъй като нашите проблеми – финансови, административни, се задълбочиха още повече.  
 
Екипът на министър Бозуков не прояви воля да се вникне в проблемите ни и да работи за разрешаването им.  От разговорите си със служебния министър и част от екипа му останах с впечатлението, че липсва приемственост в работата на предишното и служебното ръководство.
 
Ясно е, че едно служебно ръководство не може да свърши чудеса в земеделието за няколко месеца. Истината е , че при всеки проблем, за който търсихме подкрепа от служебното ръководство на МЗХ, в отговор получавахме прехвърляне на вина към старото ръководство“.
 
И след като на тях им бяха обещани пари до края на март, в средата на месеца избухна нов скандал. 
 
Министерството публикува актуализирания индикативен график от служебното ръководство на ведомството, в който е заложено, плащанията по двете мерки да бъдат оторизирани към земеделските стопани от 10 до 20 април.
 
Таня Дъбнишка, Асоциация на земеделските производители в България:
„От години не сме виждали такова слабо управление и това беше ясно за нас като индикация при самото структуриране. Такава тежка администрация, с толкова много ресори…  
 
Това, което забелязахме, е страх в поемането на отговорности и решаване на някои казуси – мярка 10 и 11, заповеди какво ще е допустимо, какво не. Нямахме диалогичност. Самото встъпване тръгна с рокади. 
 
Не знам дали си дават сметка управляващите, въпреки че идват от научните среди, че на хората им трябват тези пари, защото почти всички използват оборотни кредити, където обезпечението е именно субсидията. Това не е проблем, който да го омаловажиш, да се скриеш и т.н. 
 
Другото е индикативният график по ПРСР. В работните групи по изработването на нормативната база имахме едно-единствено заседание за подмярка 4.2. Дискутираха се някакви предложения, които поне за мен, бяха абсурдни“.  
 
Динамиката и емоциите в сектора се ускориха и с издаването на заповед на служебния министър, с която през кампания 2017 се спира приемът на заявления по двете мерки, с които се поема нов ангажимент или се разширява вече поетият.
 
Веселина Ралчева, Българска асоциациа Биопродукти:
„Всичко или спря, или беше объркано. За мен това е провал на кампанията.  Пълен провал. По отношение на заповедта за мярка 10 и 11 също имаше много неадекватни действия. Не си спомням до такава степен да се е блокирала работата ни. Където и да се погледне – изплащанията по старата кампания, чертането по новата кампания – всичко е грешки, обърквания, застой или по-зле от застой“. 
 
И като че ли вече по установен ритъм в началото на април лъсна нов проблем. От министерството забавили подаването на обществена поръчка за избор на фирма, която да направи софтуера за прехвърляне на данните за актуализиране на правното основание, което пък да позволи земеделците да приключат заявленията си.
 
 
Именно очертаването е проблемът, който и в момента е актуален за много от земеделците, а крайният срок – 15 май, чука на портите на стопанствата им. 
 
Светослав Русалов, Национална асоциация на зърнопроизводителите:
„Мудно се справяха с поставените въпроси, с възникналите ситуации, заради липсата на опитност. Най-големият проблем е късното избиране на фирма, за да се качи правното основание и да стартира  започналата кампания по очертаването на площите в системата ИСАК. 
Вторият проблем може да се каже, че беше бавното работене по проверки и разглеждане на проекти по Втори стълб на ПРСР“. 
 
Като цяло мандатът на служебното ръководство на МЗХ тръгна с добро отношение от страната на земеделските производители, но на своя финал равносметката е по-скоро в негатив. 
 
Иначе мненията за бъдещия стопанин на агроведомството са разнопосочни. От една страна се очаква бившият министър – Десислава Танева, отново да поеме поста.
 
 
От друга страна напредналата й бременност дава знак на много земеделски стопани, че това няма да стане и в пространството се завъртяха няколко други имена.
 
Вероятни кандидати за поста на земеделски министър са бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, заместникът на Танева в кабинета „Борисов“ 2 Васил Грудев, както и неговият колега Цветан Димитров. Името и на Румен Христов, който е бил два пъти служебен министър в агроминистерството, също се чу по кьошетата. 
 
„Най-вероятно новият министър ще е пак от средите на досегашните екипи на ДФЗ и МЗХ, защото има логика да е така. А и нещата вървяха“, каза Веселина Ралчева. 
 
Далеч от прогнози и евентуални догадки застана председателят на НАЗ Светослав Русалов. 
„Утре ще разберем кой ще е министърът. Ще работим с всеки един, който бъде поставен на поста. Идеята е да има конструктивен диалог и да се решават възникналите проблеми. Ще поставим и задачи, които да се преследват“, заяви той.