Буферните ивици са райони или ивици земя, върху които се поддържа постоянна растителна покривка. Могат да бъдат използвани покрай потоци, езера, контури, граници на земеделски площи или дори в самите земеделски площи. В зависимост от мястото, на което ще ги използвате, ще получите различно приложение.
 
 
Оказва се, че липсата на информация за този вид площи е водещ мотив в тази тема. 
36,55 на сто от 145 отговорили на въпроса на Фермер.БГ Имате ли буферни ивици в стопанството си? са посочили, че въобще не знаят какво е това. 
 
Като причина за липсата на буферни ивици в стопанството близо 9 на сто от отговорилите посочват именно липсата на информация, а едва 7 процента са сложили такива площи, но отново без информация. 
 
Все пак от анкетата се вижда, че има и фермери, които са проучили въпроса и 21,38 на сто от отговорилите твърдят, че имат буферни ивици в земите, които стопанисват, а 4,14 процента смятат да предприемат действия в тази насока. 
 
 
Тези, които категорично са отговорили, че нямат, са 22%. Очевидно при тях не липсва информация, но не възнамеряват да оперират с подобни площи. 
 
Екипът на Фермер.БГ  с радост ще разговаря със земеделски стопани, които използват буферни ивици, за да разкажат за опита си и да го споделим с колегите им.