Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как оптимално да съхранявате коластрата?

Трябва да знаете, че през първите 3 до 6 часа бактериите активно се размножават

Как оптимално да съхранявате коластрата?
Автор: Фермер.БГ

Джордж Рамсботъм от Teagasc наскоро посвети материал на най-добрите начини за съхраняване на коластрата – този ценен хранителен ресурс, съобщава independent.ie.

7 стъпки за по-добро хранене на телетата


По думите му 90% от ирландските млекопроизводители съхраняват коластрата.

Тя традиционно се държи във фризер, тъй като по този начин се запазват качеството и съдържащите се в нея бактерии.

За размразяването на коластрата обаче е необходим понякога повече от час и ако се извърши неправилно, ценната течност може да стане напълно безполезна, допълва Рамсботъм.

Съвети

Според Джордж Рамсботъм добра практика е да добре затворен контейнер, изваден от фризера, да се потопи в топла, но не гореща вода. В най-добрия случай със стайна температура. Така коластрата се държи в нея до пълното й размразяване.Процесът на затопляне варира в зависимост от размерите на контейнера.

Добър вариант е да използвате торбички за съхраняване на коластра във фризер, тъй като те заемат по-малко място. Освен това позволяват по-бързо размразяване.

Около един на всеки петима фермери съхранява коластрата на стайна температура или в хладилник до 1 седмица, допълва Рамсботъм.

Съхраняването на коластрата на стайна температура, особено през март, когато температурите се покачват, по принцип не се отразява на качеството й (и нивото на антителата в нея), но бактериите се размножават и се понижава pH-то.

Телетата, които се хранят с коластра с изключително високо ниво на бактерии в нея, абсорбират по-малко антитела, което може да се отрази на здравословното им състояние, предупреждава Джордж Рамсботъм. Той съветва фермерите да съхраняват прясната коластра до 2 дни хладилник.Тя трябва да бъде прибрана на студено, непосредствено след събирането й, тъй като размножаването на бактериите е най-активно през първите 3 до 6 часа.

Не на последно място е важно да се уверите, че контейнерите, в които събирате и съхранявате коластрата, са добре почистени.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Нова система за хранене при новородените телета
 
Производител: Пазарът на маточина нарасна многократно
22.08.2017 | 13199 прочитания
Производител: Пазарът на маточина нарасна многократно
Етерично-маслените култури се развиват доста бурно, коментира Методи Стефанов

Отглеждате ли някоя от посочените билки?

интервю
Милтенова: Трябва да има еднакъв процент подпомагане за всички култури Милтенова: Трябва да има еднакъв процент подпомагане за всички култури

Така всеки ще прецени какво да произвежда според пазара, възможностите, работната ръка, напояването, смята председателя на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ) Мариана Милтенова

news