Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Кампания 2017 - пак опашки и напрежение

Бюрокрацията и тежките процедури може да доведат до санкции за земеделците

Кампания 2017 - пак опашки и напрежение
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Подаването на заявления за кандидатстване за директни плащания за Кампания 2017 е в задънена улица.
 
 
Стартът бе на 1 март и до 15 май е крайният срок за подаването на заявление за субсидии, а също и за очертаването на обработваемите земи в Информационната система за администриране и контрол (ИСАК). Този срок е регламентиран от европравилата.
 
Причината е забавянето на обществената поръчка за фирма, която да направи софтуера за прехвърляне на данните за актуализиране на правното основание.
 
 
„Тази поръчка, вместо да е била готова и да започне да се изпълнява в срок, в който данните да са готови и заредени, че кампанията да стартира на 1 март. Това нещо се случва едва в края на март месец“, разказа за Фермер.БГ изпълнителният директор на националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ася Гочева.  
 
Срокът за подаване на оферти за обществената поръчка, пусната от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), е 7-дневен и в неговите рамки само една фирма -„ТехноЛогика“, е подала оферта. Тъй като кандидатът е един по правило, срокът трябва да се удължи с още 3 дни. 
 
 
Следва тромавите бюрократични зъбни колела да се задвижат и се започва с издаване на протокол на комисия, в който се препоръчва на министъра на земеделието и храните, че въпросната поръчка трябва да бъде възложена на тази фирма. 
 
„Към вчерашна дата още нямахме сключен договор“, обяви Гочева и допълни: „Можете да си представите докъде стига напрежението в нашия сектор, защото хората не могат да работят. А и системата работи бавно. Можеш да отидеш и да започнеш да се очертаваш, но не можеш да си приключиш заявлението, защото системата е така разработена, че тя работи на правното основание. Така не може да се приключи заявлението. Това означава, че земеделските производители сега отиват да очертават и после трябва да отидат още веднъж, за да си приключат заявленията. Незнам за по-малко от един месец как ще се случи цялото това нещо“, коментира Гочева.  
 
 
Докато не бъде генерирано правното основание, земеделците не могат да приключат заявлението си. Това трябва да стане с повторно ходене до Областната служба по земеделието и след проверката дали правното основание отговаря на очертаните площи. 
 
„Отново ще има опашки, напрежение. Това е безумна работа и то не за първи път. Миналата година можеше да се удължи кампанията, за да могат да насмогнат хората и да не търпят санкции. Сега нямаме право да искаме да се удължава. Миналата година имаше реверанс от ЕК, защото за първи път се въведе това правно основание и имаше затруднения със стартирането на цялата система“, обясни изпълнителният директор на НАЗ.  
 
По думите й дългогодишното настояване на НАЗ да се въведе тази система, което се увенча с успех миналата година именно с въвеждането й, тази година се обезсмисля, защото земеделците отново са на изходна позиция. 
 
 
„Хората в момента имат работа на полето и да се разкарваш по няколко пъти е безумно. Непрекъснато с такива неуредици се увеличава административната тежест вместо да намалява, както е в цивилизованите страни“, коментира Гочева.
 
Дали това нещо може да стане онлайн, не е ясно. Според Гочева това едва ли ще стане в близките година-две и ще зависи от волята на новото ръководство в министерството, което се очаква да дойде след формирането на правителство. 
 
Въпреки това у земеделците се поражда усещане, че има опит за саботаж от страна на агроведомството, тъй като обясненията от МЗХ са, че се водят процедури, че има срокове и т.н., което е тромаво и бавно. 
 
 
„Хората няма да успеят да се включат навреме да си подадат заявленията и ще търпят санкции за това, че някой не си е свършил работата. На всичкото отгоре ще страдат и служителите в областните служби, защото ще трябва пак да работят извънредно, а миналата година не им бяха платили за извънредния труд, което пък каква мотивация е за тях?“, допълни Гочева. 
 
От самите дирекции в различните области на страната дават еднакъв отговор на въпросите, които им поставихме: „Обърнете се към министерството“. Според служители на ОДЗ в цялата страна положението е еднакво и очакват организацията в министерството да се задвижи.  
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Готов е слоят Площи, допустими за подпомагане за Кампания 2016
 
Шест изключителни премиерни машини дебютираха на щанда на Фиамма
26.05.2017 | 5094 прочитания
Шест изключителни премиерни машини дебютираха на щанда на Фиамма
На щанда на компанията на БАТА Агро настоящите и бъдещи клиенти имаха възможността да се запознаят с машините отблизо

Ще кандидатствате ли по предстоящия прием на подмярка 4.2?

интервю
Грузия черпи опит от родни овцевъдни практики Грузия черпи опит от родни овцевъдни практики

Бека Гонашвили, президент на Асоциацията на овцевъдите в Грузия коментира проблемите в сектора, почерпения опит от България и новата ОСП, в интервю за Фермер.БГ