Министерство на земеделието и храните (МЗХ) съвсем съзнателно е прикривало надхвърления таван от 3 или 4 породи автохтонни породи животни. Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна асоциация (НОА), по време на пресконференция във Велико Търново. 
 
 
„Автохтонните породи животни в страната получават допълните средства по мярка 214 „Агроекологични плащания“. Условието обаче е те да не надхвърлят 9999 бройки за целия Европейски съюз (ЕС). В момента у нас 3 или 4 са породите, които надхвърлят този таван, а Министерството на земеделието и храните (МЗХ) съвсем съзнателно е прикривало това нещо, тъй като ако таванът бъде надхвърлен – финансирането спира“, обясни Караколев. 
 
 
По думите му точно заради това е било и породеното недоволство от страна на НОА и други асоциации, във връзка с условията на Наредба 3 и освобождаването на автохтонните породи от всякакъв вид доказване.
 
„Ако тръгнат да доказват, всичко ще лъсне. Оказва се, че подводните камъни, заложени на служебното ръководство в МЗХ, са много. Тази седмица ще обжалваме Наредба 3 пред Върховния административен съд (ВАС) и след това ще покажем доказателства и ще разясним по-подробно цялостната ситуация и откритията ни, във връзка с мярка 214 и автохтонните животни“, разясни съпредседателят на НОА.
 
Симеон Караколев каза още, че ако наредбата отпадне, ще останат условията, действали през 2015 г. 
 
„Това ще бъде един шамар за всички директори на дирекции и за всички, работили по Наредба 3. Наслушахме се на всякакви популистки изказвания от страна на МЗХ, че ако бъдат променени условията на наредбата, ще пострадат около 1 млн. овце. Всичко това е не друго, а начин за защита на автохтонното животновъдство“, категоричен е Караколев.