По данни на Министерство на земеделието на Китай към 5 юни реколтата от зимна пшеница е събрана от 11,3 млн. ха, което възлиза на повече от 50% от засетите площи с тази култура, съобщава zol.ru.

Тайната на успеха на най-големия износител на лук в света

През тази година страната планира да събере добра реколта от пшеница. По прогнози на министерството тя ще достигне рекордните 131 млн. т, което е с 1,7% повече, отколкото през 2016 г.

Сеенето на зимната пшеница в Китай бе приключено през октомври миналата година. Състоянието на посевите в основните региони на отглеждане в страната (северната част) се запазиха в добро състояние.



На югоизток състоянието на площите бе негативно повлияно от обилни валежи и дефицит на слънчева светлина. Така събирането на реколтата започна през май. Прогнозата от преди два месеца за събиране на 128,8 млн. т пшеница бе надскочена, което е добра новина за Китай.

Колкото до реколтата от царевица, очаква се тя да бъде по-слаба, сравнено с миналата година – да възлиза на 216 млн. т. Това се дължи на намаляването на засетите площи.

Производството на ориз нараства до 208,4 млн. т.